Точно в полунощ местно време в Турция бе сложен край на извънредното положение, продължило повече от две години след неуспешния опит за военен преврат в нощта на 15-16 юли 2016 г.

Отначало то беше въведено за три месеца, но след това беше продължавано седем пъти. Последното продължаване изтичаше вчера в полунощ и не беше подновено.

От юли 2016 г. повече от 107 хил. души бяха отстранени от държавни служби с извънредни укази, а над 50 хил. бяха арестувани според официалната статистика и според неправителствени организации.

Десетките хиляди уволнения и арести засегнаха всички сфери - държавните институции, въоръжените сили, правосъдието, медиите, науката и образованието. Те бяха насочени срещу заподозрени симпатизанти на духовника Фетуллах Гюлен, бивш съратник, а сега главен враг на президента Реджеп Тайип Ердоган, когото той обвинява, че е организирал нелегална мрежа за свалянето му.

Международната общност многократно призоваваше за отмяна на извънредното положение. Това е и сред условията на Европейския съюз за продължаване на сътрудничеството с Анкара. Конституционната реформа, влязла в сила с изборите на 24 юли, обаче дава на президента дори по-широки пълномощия.

Още по време на кампанията си преди предсрочните парламентарни и президентски избори през миналия месец Ердоган обеща да отмени извънредното положение, което освен всичко друго му даваше право да управлява с декрети със силата на закони.

С вота на 24 юни обаче в сила влязоха промените в конституцията, одобрени с крехко мнозинство на референдум през миналата година. Те превръщат Турция от парламентарна в президентска република и Ердоган на практика ще има същите широки правомощия, докато парламентът на практика губи ролята си.

Новите мерки срещу тероризма

Освен това правителството начело с президента Ердоган одобри и изпрати за гласуване в парламента нов антитерористичен закон, който ще действа след отмяната на извънредното положение.

Опозицията се опасява, че чистката сред противниците на президента ще продължи посредством новите мерки, които ще действат поне три години.

Сред промените е предоставянето на права на губернаторите на провинции да ограничават за 15 дни влизането или излизането на хора в определени части от поверените им територии, ако се смята, че въпросните лица "ще нарушат обществения ред".

Губернаторите ще могат да забраняват носенето и превозването на всякакви видове оръжие и муниции дори ако те са съпроводени с надлежно разрешително.

Паспортите и разрешителните на заподозрените за притежаване на оръжие ще бъдат анулирани, а властите ще имат право да прекратяват действието на паспортите и на техните съпрузи/съпруги.

Изисква се специално разрешение за демонстрации след залез-слънце, съобщава още АФП.

Властите ще могат да уволняват заподозрени в "тероризъм" служители, а предварителният арест може да трае до 12 дни. Кой ще бъде отстраняван от работа ще решава не съдът, а Съветът за национална сигурност към президента. Дори съдът след това да ги оневини, отстранените държавни служители няма да бъдат връщани на работа, а ще бъдат събирани в специален регистър и назначавани в "изследователски центрове" към министерствата на отбраната и вътрешните работи.