Китайската „Хайнан груп“ не е подписала договора за концесия на летище Пловдив, което трябваше да стане до вчера в Министерството на транспорта. Финализирането на договора бе отлагано вече веднъж по искане на китайците. Официални причини за отказа от сделката не са съобщени.

Очаква се Министерството на транспорта да започне преговори с втория класиран кандидат - консорциума между транспортната компания ПИМК и „Тракия икономическа зона“.

Представителят на „Хайнан груп“ за България Асен Василев, който е бивш министър на икономиката в служебното правителство на Марин Райков, е коментирал пред „Капитал“, че китайската компания няма да успее да приключи с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка.

Китайската компания спечели конкурса за концесия на летище Пловдив заедно с "Пловдив еърпорт инвест". Консорциумът бе обявен за победител в конкурса за 35-годишна концесия, с ангажимент за инвестиции от 79 милиона евро. Китайската група обаче обяви намерение за още по-голяма инвестиция – 150 милиона евро.

Този месец един от двамата съоснователи на „Хайнан груп“ загина при трагичен инцидент във Франция. Няма връзка между смъртта му и развитието на концесията на летище Пловдив.