Влизането на Турция в ЕС на този етап е невъзможно, заяви българският премиер Бойко Борисов пред руския вестник "Известия".

Той обаче отбеляза, че ЕС като цяло и специално България са настроени за тясно и продуктивно сътрудничество с Анкара. Една от причините е, че Турция оказва силна подкрепа на Европа за решаването на миграционния проблем.

Въпросът за евроинтеграцията на Турция не може да бъде разглеждан при сегашните обстоятелства, убеден е Борисов.

"Турция се стреми към ЕС вече повече от 50 години, но в сегашната ситуация и настоящите отношения дори не си струва да говорим за влизането й", отбеляза българският премиер.

На същото мнение е и ръководството на Евросъюза, пише "Известия". Източник от европейските дипломатически кръгове споделя пред изданието, че Анкара все повече се отдалечава от ЕС и отношенията им стават все по-трудни.

Според дипломата Брюксел е разтревожен от положението с човешките права и основните свободи в страната. Турция трябва да приведе нормите си в съответствие с общоевропейските принципи и ценности, за да бъде рестартиран процесът й на включване в ЕС.

През март във Варна имаше среща на лидерите на Турция и ЕС. В края й председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви продължаването на диалога за присъединяване на Анкара към Съюза. Той се обяви за гарант на преговорите.

"При настоящите отношения на Турция с ръководствата на страни като Австрия, Германия, Холандия, Франция бе трудно да се организира среща с участието на Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган", отбелязва Бойко Борисов.

Той изтъкна също, че благодарение на тясното взаимодействие с Анкара София е могла на практика да спре потоците от бежанци, тръгнали към ЕС по балканския маршрут.