Държавите от Европейския съюз трябва да се готвят за всички възможни сценарии за излизане на Великобритания от ЕС, предупреди днес в специално съобщение Европейската комисия. Тези сценарии включват "Брекзит" със споразумение и без споразумение, каза говорителка на Комисията.

Преговорите между Лондон и 27-те са в застой заради несъгласия за бъдещия граничен и митнически режим между Република Ирландия, която остава в ЕС, и британската провинция Северна Ирландия. Обединеното кралство трябва да напусне съюза в полунощ на 29 срещу 30 март 2019 г. Споразумението за това още не е сключено, а трябва да бъде и ратифицирано от всички държави членки и от Европейския парламент.

 
"Не е сигурно, че ще се стигне до споразумение", заявява Комисията. "Даже ако бъде постигнато споразумение, отношенията на Обединеното кралство с ЕС няма повече да бъдат на държава членка и така то ще бъде в коренно различно положение. Следователно, всички засегнати трябва да бъдат подготвени за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз на 30 март 2019 година".
 

Въпреки че ЕС работи денонощно за постигането на споразумение, гарантиращо организираното оттегляне на Обединеното кралство, то несъмнено ще причини смущения — например в търговските вериги на доставки — независимо от това дали ще бъде постигнато такова споразумение, съобщава Комисията. Тя посочва, че в момента се провеждат действия в опит да се гарантира, че институциите на ЕС, държавите членки и частните субекти са подготвени за оттеглянето на Обединеното кралство.

Главната разлика между двата сценария е, че при "Брекзит" със споразумение ще има 21-месечен преходен период (до 31 декември 2020 г.), в който европейското законодателство ще важи в Обединеното кралство, но то няма да може да участва във вземането на решения в ЕС. Периодът ще даде възможност на бизнеса и на гражданите да се подготвят за окончателното прекратяване на действието на правилата на ЕС във Великобритания.

При липса на споразумение, тя се превръща в трета страна от първата секунда на 30 март 2019 година. Това означава, че се връщат граничният и митническият режим между нея и държавите на ЕС и че правата на европейските граждани на британска територия и на британските - на европейска няма да бъдат гарантирани.

Подробен секторен анализ на връзките между ЕС и Великобритания в съобщението показва, че "Брекзит"  без споразумение може да предизвика парализа в търговията, работата на митниците, целия транспорт, включително митническия, финансовите услуги, сигурността на храните и лицензирането на лекарствата, признаването на квалификациите и режима на личните данни.