"Поздравяваме КЗК за взетото решение. То показва, че много от аргументите ни срещу тази сделка са били верни. Противопоставянето на подобен род сделки  има смисъл. Призоваваме и останалите институции, които са сезирани по случая с "Инерком България", да не се крият от отговорността си."

Това бе първата реакция на БСП, изразена от депутата Крум Зарков, след като се разбра, че антимонополният регулатор забранява на компанията на Гинка Върбакова да придобие бизнеса на чешката ЧЕЗ в България. 

Социалистите от самото начало искат спиране на тази сделка, а неотдавна поискаха и оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Причината е, че той заяви, че органът няма правомощия да се намеси в сделката.

"Призоваваме правителството - ако ЧЕЗ още има желание да се оттегли от България, - веднага да обяви, че държавата има интерес от участие за закупуване на акции в този ключов за страната ни сектор."

По-рано от ГЕРБ на практика отказаха коментар на решението на КЗК. С мотив, че антимонополният орган е независим и решенията му не се коментират. Министърката на енергетиката Теменужка Петкова само успокои, че енергийната сигурност не е застрашена по никакъв начин. 

Крум Зарков каза още, че ГЕРБ имат своите основания да не коментират - защото решенията на независими органи не се коментират, а се изпълняват и също подчерта, че произнасянето на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Но ги призова да признаят, че аргументите срещу съмнителната сделка на "Инерком България" за бизнеса на ЧЕЗ на опозицията са били правилни. 

По думите на Зарков решението на КЗК - ако не падне пред Върховния административен съд в случай на обжалване, - значи, че сделката не може да се осъществи. 

И представителят на ВМРО от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов похвали КЗК, както и социалистите. 

"С решението си за ЧЕЗ КЗК доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата по сделката."

По думите му "Обединени патриоти“ приветства решението на КЗК, защото "от първия ден, когато започна скандалът с ЧЕЗ, казахме, че залагаме на българските институции и ги призоваваме да си свършат работата"

"Патриотите" също в хода на дискусиите по сделката твърдяха, че държавата трябва да купи електроразпределигелното дружество.

„Както знаете, че има втора спирачка за тази сделка. Това е КЕВР и в това отношение смятам, че българските потребители трябва да бъдат спокойни“, кометира още Веселинов.  

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, цитиран от "Фокус":

"Има решение на КЗК за ЧЕЗ с незабавно изпълнение – нямам никакви притеснения"

Но уточни, че все още не е запознат с мотивите на антимонополния орган.