Президентът Румен Радев и управляващата партия ГЕРБ и днес влязоха във вече познатия режим на размяна на реплики. Радев даже беше директно обвинен от министърката на енергетиката Теменужка Петкова в лъжа и получи от нея тридневен срок да докаже свои твърдения.

Началото беше дадено от президента, който използва посещението си в Граф Игнатиево, за да влезе в ролята си на критик коментатор на политиката на правителството. Този път във фокуса на вниманието му беше изказване на премиера Бойко Борисов от вторник при връчването на награди на АИКБ, че старите ченгета от ДС водят срещу кабинета акция "Пречупване", но "изобщо няма да им се дадем", като възхвали изсветляването на икономиката. И обяви, че се води акция "Пречупване" в контрабандата.

Той подплати твърдението си за успехите на правителството на ГЕРБ в изсветляването на икономиката, като нападна служебния кабинет, при чието двумесечно управление имало 120 млн. приходи по-малко.

"Акция „Пречупване” не може да има успех, ако правителството не си пречупи собствените виждания за това що е то правова държава и върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя у нас, що е то престъпност и как трябва да се борим с нея", коментира днес Радев.

Той опроверга изнесените данни от Борисов, че именно през времето на назначеното от него служебно правителство сивият сектор у нас е придобил голяма сила.

„Абсолютно невярно е това”, посочи Радев и призова управляващите да подкрепят твърденията си с реални цифри.

 

 

„Служебното правителство остави 1,6 млрд. лв., нека кажат къде са”, заяви той. Второ, служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката.

„Навява ме на мисълта, че там нарочно не се търсят тези вземания от определени компании. Направете подробна справка, аз мога да ви я дам”, предложи президентът.

По думите на Радев за разлика от мониторинговите доклади досега най-сетне Европейската комисия е отговорила на нашите амбиции за членство в еврозоната, като е подчертала, че има нужда от реални реформи.

„Жалкото е, че натискът за реални реформи идва като принуда отвън, а не по вътрешно убеждение и усещане за дълг на българското правителство към собствените граждани”, каза още Румен Радев.

„Крайно време е правителството да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успех, ако не се вземат крути мерки тук, вътре, за справяне с корупция и бедност”, добави още той.

Радев коментира и актуалния проблем с необходимостта от евтаназия на животни в Странджа заради африканската чума. В сряда заради недоволството и медийния шум по темата Борисов освободи от длъжност няколко души в земеделското министерство.

"Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки", каза Радев. А за протеста на животновъдите добави: „Той само послужи за отслабване на напрежението, но проблемите остават и те растат”, посочи Румен Радев. Според него тук става въпрос как тези хора, загубили своя поминък, ще го възстановят, как ще имат стимул да останат в този регион, където това е единственото им препитание.

ГЕРБ: Ще имаме ли и Г-н Лъжа

ГЕРБ веднага реагира, като даде брифинг в парламента, за да опровергае президента.

Енергийната министърка Теменужка Петкова направо обвини Радев в лъжа заради твърдението му, че служебното правителство имало събрани 1,6 млрд. лв. просрочени вземания. Както показва цитатът по-горе, президентът говори за две различни неща, слети в едно при препредаването.

"Днес с изненада чух, че президентът е казал, че по време на служебното правителство са събрани просрочени вземания в размер на 1,6 млрд. предимно от сектора на енергетиката", каза тя. "Тези твърдения са лъжа", каза тя в прав текст.

"Цифрите, които той коментира, бяха наистина впечатляващи, а именно, че по време на служебното правителство са събрани просрочени вземания в размер на 1,6 млрд. лева основно от енергетиката. „Това е не силно преувеличено, това е лъжа“, обяви тя.

„Бюджетът на Министерството на енергетиката е 256 млн. лева за 2017 г. Няма как да говорим за 1,6 млрд. лева в абсолютно никакъв случай“, посочи Теменужка Петкова. „Това е абсолютна манипулация, една неистина. Това или трябва да бъде доказано от президента и той да ни убеди, че това е така, или да бъдат представени документи, които да покажат, че той говори истината“, обяви тя.

„Мисля, че един срок от 3 дни е достатъчен, за да можем да се убедим в това, което говори“, каза още Петкова.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев също я подкрепи.

"Аз не знам защо президентът реши да се намеси в тази тема", добави той.

Той даже размаха графики от телефона си, за да докаже, че Асоциацията на индустриалния капитал в България е събрала данните чрез "научен метод", че делът на сивия сектор намалява по времето на управлението на ГЕРБ.

"Това е наистина една огромна сума, за да бъде събрана за няколко месеца. Нито в Министерството на енергетиката, нито в което и да е друго могат да се съберат толкова приходи дори сумарно. Ако имаше такива приходи, то бюджетът щеше да покаже още на третия месец миналата година тези 1,6 млрд.", продължи да разсъждава Добрев.

Включи се и едно от парламентарните остриета на ГЕРБ Тома Биков, за да внесе още патос по темата.

"Ние настояваме в следващите часове или най-много дни президентът да представи доказателства за събраните 1,6 млрд. под формата на документи. Няма как това да бъде документирано в Министерството на енергетиката. Ако не го направи, ще считаме оттук нататък, че освен Г-жа Лъжа имаме и Г-н Лъжа", каза Биков.

Той направи и анализ на трите центъра, които атакуват управлението:

"Сутринта говорихме за три центъра. Първият е свързан с Цветан Василев, който има център за фалшиви новини. Вторият е БСП, фалшивите новини се повтарят от Нинова, за чумата. И има трети център - президентството. Този трети център легитимира първите два - политически и институционално", каза Биков.

"Фалшивите новини станаха много и не можем да ги отсеем"

След брифинга с обвинения, че президентът легитимира фалшиви новини, на журналистическо уточнение, че Радев не е говорил за 1,6 млрд. лева просрочени вземания, Делян Добрев отговори: "Аз чух 1,6 млрд. и това ми дадоха като информация", а после добави: "Те, фалшивите новини, станаха много и ние просто не можем да ги отсеем."