Кралица Елизабет Втора смени три брошки по време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. Това мълчаливо послание ли беше или спекулации на медии? На този въпрос отговаря Катрин Бартенбах в публикация в сп. “Щерн”. Дали е права или не, съдете сами.

Тя стори ли го или не? Миналата седмица домакиня и майка от Охайо разпространи в туитър слух. С избора си на брошките по време на визититите на Доналд Тръмп в Европа британската кралица излъчила тайни послания. Но това вярно ли е?

Конституцията задължава 92-годишната кралица да не дава публично израз на политически пристрастия. Не го е правила през дългите години на трона. Само веднъж след богослужение пред църква в Балтимор пред множество любопитни направи намек през 2014 г., годината на референдума в Шотландия. По-добре било всички с право на глас първо да премислят къде да поставят кръстчето. В крайна сметка за нея като кралица и полушотландка беше важно запазването цялостта на Обединеното кралство.

Тайната на брошките на кралица Елизабет II

От възкачванвето й на трона през 1952 г. кралицата е трябвало да се здрависва с някои от най-кошмарните диктатори и деспоти на всички времена. Сред тях са Иди Амин, Мугабе и Асад, за да назовем само някои. С тях в златната карета тя е преминавала през Лондон. По време на държавни банкети без сянка от гримаса е произнасяла любезни дипломатически слова, писани от правителствени кръгове. Спазвайки със същата точност задълженията си, миналия петък тя приветства в двореца “Уиндзор” сегашния държавен глава на САЩ любезно усмихната с “Добре дошъл”.

В личен план отношението на Тръмп към други личности, дори спрямо нея, може и да й е противно. Когато той беше посрещнат с военни почести, крачеше пред нея и й обърна гръб.

Тръмп невъзмутимо крачи пред кралицата.

За кралицата обаче би било немислимо да му направи дори намек или да излъчи сигнал към света, все едно с какви средства.

Кралският тоалет по време на чая в двореца “Уиндзор” беше в синьо със съответната шапка. Напълно подходяща беше брошката, наследство от кралицата майка – в цвят на палмови листа.

Тази брошка е носена на погребението на крал Джордж VI.

Най-вероятно тя е била подготвена заранта на 13 юли от дизайнерката на кралицата Ейнджела Кели. Факт е, че кралицата майка, починала през 2002 г., е носила тази брошка на 15 февруари 1952 г. на погребението на съпруга си крал Джордж VI. Твърде пресилено е обаче брошката да се обвързва с визитата на Доналд Тръмп – символизирала гробно настроение.

Какво е мнението на кралицата за Тръмп, не е известно.

Ден по-рано, но не в присъствието на президента на САЩ, а по време на среща с духовни светейшества, Елизабет Втора носеше малка брошка, подарена й от Мишел Обама по повод държавното посещение през 2011 г. на тогавашната президентска двойка във Великобритания. Мил жест, но не отговаря на истината твърдението, че британската кралица била сприятелена със семейство Обма. Това се отнася само до внуците – Уилям и Хари, също и Кейт.

Барак и Мишел Обама приветстват кралицата на вечеря в Лондон на 25 май 2011 година. За брошката на Елизабет II не се писа нищо тогава.

Малко отклонение.В публикация по темата в. “Билд” написа, че по време на визитата на Тръмп във Великобритания кралицата умишлено се е появила с въпросната брошка подарък от Мишел Обама. Така тя демонстрирала близост с предишната президентска двойка и презрение към сегашния стопанин на Белия дом Тръмп.

Да се върнем към написаното от Катрин Бартенбах в сп. “Щерн”.

Може и да има симпатия, но да се рискува дипломатическа обвързаност чрез погрешни внушения за лоялност, това не е стилът на кралицата.

Същото се отнася и до канадската брошка от събота, 14 юли, денят, когато Тръмп все още беше в Шотландия, но кралицата повече не се срещна с него. Разкошното бижу във формата на снежинка, изработено от диаманти и сапфири, й беше подарено през 2017 г. от главния губернатор на Канада. Брошката пасваше перфектно към синия тоалет на кралицата. Всъщност е все едно колко добри или лоши са отношенията между Тръмп и канадския премиер Трюдо, кралицата никога не би ги коментирала посредством избора на бижутата си.

В заключение: твърденията около брошките анти-Тръмп са смехотворна теория, разпространена от онези роялисти и медии, които биха искали да станат свидетели как неизменно владеещата се и дипломатично действаща британска кралица дава категоричен знак към най-оспорвания на всички времена президент на САЩ колко много го презира. Де факто от името на всички онези, които биха искали да кажат мнението си за него, но никога няма да имат такава възможност. За всеобщо успокоение се появи теорията за сигналите с брошките.

А какво мисли кралицата за Тръмп? Действително ли го презира? Това никой няма да разбере, освен може би само семейството й, когато по време на следващата фамилна кралска трапеза го имитира в известния й артистичен стил.