Македонският парламент прие днес със 76 гласа "за" и нито един против или въздържал се Декларация за подкрепа на процеса за членство на Република Македония в НАТО, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Депутатът от управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Хари Локвенец заяви, че членството в пакта носи сигурност и стабилност, но най-големите косвени ползи от него не са военни, а икономически.

Драган Данев от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изтъкна, че неговата партия подкрепя декларацията. И добави, че членството в НАТО е не само придобивка, но и сериозна отговорност.

"Членството в НАТО не значи, че веднага от изток и от юг, от запад и от север ще се отворят кранчетата и в Македония ще потекат мед и мляко", каза Данев.

На 11 юли НАТО покани Македония да започне преговори за присъединяване. Това стана на срещата на върха на алианса в Брюксел. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг уточни, че страната ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около ратификацията на споразумението между Скопие и Атина за нейното име.

Миналата седмица македонският премиер Зоран Заев обвини проруски бизнесмени в опит да попречат на страната му да се присъедини към НАТО, като плащат за протести. Той заяви, че Москва трябва да разбере, че за Скопие няма алтернатива освен членството в алианса и ЕС.