Николай Колев-Босия стана и напусна залата само чс след началото на заседанието днес на временната комисия, в която депутатите ще разглеждат сигналите му. Причината - реплика на председателя Станислав Иванов от ГЕРБ, че "след седмица" на следващото заседание народните представители ще са разгледали сигналите на Колев.

"Каква следваща седмица, с Караянчева до утре се разбрахме!", изкрещя Колев, удари по масата, стана и напусна залата, ходейки.

Стреснат, Иванов заяви, че до утре ще направят всичко възможно поне да се запознаят със сигналите. Той отбеляза и че е много притеснен за здравето на Босия, който гладува вече 37 дни.

"Тази среща за мен не се състоя по начина, по който очаквахме да се състои. Очаквахме да видим и разгледаме някакви данни."

Данни все пак бяха предоставени по-късно от инж. Иво Кръстев, бивш служител на "Автомобилна администрация", който от години събира и дава сигнали за проблеми в системата за шофьорски книжки.

Заседанието на безпрецедентната "Временна комисия за разглеждане на постъпили сигнали от граждани за обучението и изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство", гласувана вчера от парламента и заседаваща за пръв път днес, започна с голямо закъснение. Причината - в списъка с гостите не бяха включени множеството придружители на Николай Колев и те бяха спрени от охраната на Народното събрание, докато депутатите не дадоха разрешение и не получиха пропуски. Това забави началото с половин час.

"Аз ще говоря само с категорични и безспорни факти, които не подлежат на съмнение и не подлежат на дебати", бе първата реплика на Колев.

Той подчерта, че е работа на Министерството на транспорта да предостави документите, доказващи множество случаи на получени шофьорски книжки от хора с фалшиви дипломи за образование (дипломите ги раздава МОН, б.р.). Припомни и случая за служителите на ДАИ, обвинени в корупция, но после върнати на работа (които всъщност са десетки, но после печелят делата пред административния съд, б.р.)

"Бяха наречени от прокуратурата организирана престъпна група, а после бяха възстановени тихомълком на работа. Само Административният съд може да ги възстановява на работа, не Специализираният съд", заяви той.

Според него, ако министър Московски не предостави данните, това означава, че укрива корупция.

"Как може един даден на съд за корупция зам.-министър да продължава да работи в министерството и да обикаля като глуха кучка телевизионни студиа и редакциите? Той е подсъдим, а обикаля редакциите и обяснява колко са невинни", каза още той.

Колев говори за зам.-министъра на транспорта Ангел Попов, обвинен за измама - че за 8000 евро ще уреди на собственик на транспортна фирма облекчени разрешителни за международен транспорт (но делото му е доникъде, б.р.).

"Няма такава държава, в която министър да вилнее пиян, в работно време, с нерегулирано превозно средство - шейна", добави Колев.

Става дума за катастрофата с моторна шейна на Боровец през февруари тази година, управлявана от министър Московски, а при инцидента загина 4-годишния му син. Министърът не е обвиняем за смъртта на детето. Станислав Иванов помоли Колев да не коментира подобен "личен въпрос", Босия се възмути на това определение.

Иво Кръстев се опита да представи доказателства за множеството шофьори с фалшиви книжки, но Колев му се скара и заяви, че няма нужда и смисъл. При втори опит на Кръстев да извади документите, Босия се разкрещя, че това само ще позволи на депутатите да ги обсъждат и да "тупкат топката".

След напускането на Колев депутатите отново отбелязаха, че са силно притеснени за здравето му след дългото гладуване, и помолиха придружителите му да го убедят да я прекрати. В крайна сметка определиха следващото заседание на временната комисия за утре, 20-и юли.