Всички животни в село Шарково, включително стадото на Тодорка Сакелиева, ще бъдат унищожени. От стадото в Болярово, за което има съмнение за чума, ще бъдат взети втори проби. Това съобщи БНР след заседанието на кризисния щаб, което се проведе в Болярово. В него участваха земеделският министър Румен Порожанов, шефът на областната дирекция на МВР в Ямбол, кметовете на Елхово и Болярово, както и много ветеринари.

Резултатите от втората проба в Болярово ще бъдат потвърдени във Франция. 

Министър Порожанов обяви, че стадото на Ана и Тодор в Болярово, което е от около 200 животни, засега няма да бъде умъртвявано и от тях ще бъдат взети втори проби:

„Това е като изолиран случай, защото самото стадо, тези двеста и няколко животни, не е в населено място, както беше в другите, където има констатирани проби“.

Земеделският министър се коригира от сутринта и подчерта, че положителни проби няма и в стадото на баба Дора, но там животните ще бъдат евтаназирани. Там проблемът е в това, че в самото населено място имат положителни проби.

Утре ще бъдат изплатени обезщетенията на стопаните от селата Крайново и Странджа, а в началото на следващата седмица това ще стане и в село Шарково.

В отговор на запитване от БНР от турското министерство на земеделието и горите заявиха, че в районите на турско-българската граница - областите Одрин и Къркларели, не са открити огнища на зараза по овцете и козите.