Със стастта си към ходене по джапанки Марк Зукърбърг отдавна разруши стандартния образ на господин от първата стотица богаташи на Forbes. Сега обаче той не само постъпи екстравагантно, но и се мъчи да накара колегата си Бил Гейтс да го последва.

Проследявайки хаштага #ALSIceBucketChallenge в Instagram и Facebook, ще намерите над 50 хиляди души, които, стоейки пред камерата, изливат върху себе си ведро ледена вода. Не, светът не е полудял - всичко това е част от благотворителен флашмоб, чиято цел е да привлече вниманието към "Болестта на Лу Гериг" (странична амиотрофическа склероза). 

В рамките на флашмоба обаче трябва не само да се залееш с ледена вода, но и да хвърлиш предизвикателството към следващи участници в #ALSIceBucketChallenge. Инициативата много бързо стана популярна сред спортистите, за които обливането със студена вода е ежедневие. Но призива подеха и съвсем неочаквани герои - създателят на Facebook Марк Зукърбърг например.

Основателят на най-популярната социална мрежа подхвана инициативата от губернатора на щата Ню Джърси Крис Кристи, а предаде щафетата ни повече, ни по-малко лично на Бил Гейтс, на своята колежка и първата жена в съвета на директорите на Facebook Шерил Сандбърг, както и на шефа на Netflix Рийд Хейстингс.

Впрочем, зов да се включи във флашмоба получи и Барак Обама - покани го Етел Кенеди, вдовицата на Робърт Кенеди. Президентът обаче вежливо отказал да се залива с вода и обещал да направи дарение за фонда за борба с болестта.