Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съветника си по националната сигурност Джон Болтън да покани руския държавен глава Владимир Путин във Вашингтон за среща наесен, предадоха агенциите, като се позоваха на прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс.

Сандърс съобщи новината в публикация в Туитър. В нея тя заявява, че Тръмп е поискал от Болтън да покани Тръмп и добавя:

"Обсъжданията вече са в ход". 

Това беше поредната съобщена от прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс нова информация след срещата на Тръмп и Путин по-рано през седмицата във Финландия.

Сара Сандърс.

Предполага се, че новата среща ще се състои в Белия дом, но Сандърс не уточни къде ще се срещнат Тръмп и Путин.

ТАСС отбелязва, че в запитване до Белия дом американското президентство е отказало да уточни възможни дати за срещата във Вашингтон и да даде каквито и да било подробности за тези намерения.

Путин и преди е бил в САЩ, включително на посещения в Тексас и Ню Йорк, и беше в Белия дом при президента Буш.

Срещата в Хелзинки беше първата пълноценна руско-американска среща на върха след избирането на Тръмп за президент през 2016 г. Дотогава контактите между двамата лидери се осъществяваха в кулоарите на многостранни срещи.

Поканата беше обявена само часове след като президентът написа в Туитър, че очаква с нетърпение втора среща с Путин. Той защити действията си на срещата на върха в понеделник в Хелзинки, където двамата лидери обсъдиха редица въпроси, включително за тероризма, сигурността на Израел, разпространението на ядрените оръжия и Северна Корея.

"Има много отговори на тези проблеми, някои са лесни, други не са, но всички те са решими", написа Тръмп в Туитър,

Обявяването на поканата става в момент, когато Белият дом се стреми от дни да оправи обърканите изявления за руска намеса на изборите през 2016 г., след които Тръмп стана президент. Публичното поставяне от президента на САЩ под съмнение на отговорността на Русия, станало на общата му пресконференция с Путин в понеделник, предизвика буря от критики както от демократи, така и от републиканци и принуди президента да признае публично за своя грешка.

По-рано вчера Белият дом заяви, че Тръмп "не е съгласен" с предложението на Путин за размяна между двете държави на лица за разпит, предвиждаща 12 руснаци, обвинявани за намеса в изборите през 2016 г., да бъдат разпитани в САЩ, в замяна на което в Русия да бъде разпитан бившият посланик на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол.

Белият дом се разграничи от това предложение на Путин, окачествено на срещата в Хелзинки от Тръмп като "невероятно" и промени становището си по въпроса точно преди Сенатът да гласува с голямо мнозинство резолюция срещу предложението. Това беше първото открито изразяване на критична позиция от Конгреса срещу действията на Тръмп на срещата в Хелзинки.

Сандърс заяви, че предложението е било направено "искрено", но че "Тръмп не е съгласен с него". Тя изрази надежда Путин да направи така, че обвинените руснаци "да дойдат в САЩ, за да бъде доказана невинността или вината им".

Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър заяви, че президентът Тръмп не трябва да има лични срещи с руския си колега Владимир Путин, докато американците не научат какво се е случило на предишната им среща на върха в Хелзинки, предаде Ройтерс.

"Докато не узнаем какво се е случило на онази двучасова среща в Хелзинки, президентът повече не трябва да има разговори на четири очи с Путин. Нито в САЩ, нито в Русия, нито където и да било другаде", заяви Шумър. 

Директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс научи с изненада, че руският президент Владимир Путин е бил поканен в Белия дом наесен, предаде Асошиейтед прес.

Дан Коутс.

Коутс участваше във форум по сигурността в Аспен, Колорадо, където трябваше да говори по време на дискусия. Точно в този момент дойде новината за поканата. Модераторката на дискусията журналистката от Си Ен Би Си Андреа Мичъл се намеси в разговора и съобщи новината. Коутс заяви, че това е ново за него.

"Повторете моля", каза той и постави ръка на ухото си. 

После пое дълбоко въздух и продължи с думите:

"Е, добре".

И добави:

"Това ще е нещо специално", с което предизвика смях сред публиката.

По време на дискусията Коутс призна, че дори той, макар и да е поставеният от президента Тръмп шеф на разузнавателните служби, не знае какво е говорено на тазседмичната среща на четири очи между Тръмп и руския му колега Путин.

Той направи това изненадващо признание в първото си публично изказване, след като опроверга изразените от президента съмнения във връзка с оценката на американските специални служби, че Русия се е месила в изборите през 2016 г. На дискусията в Аспен Коутс деликатно избягваше темата за всякакъв възможен конфликт с президента, но беше прям за някои от опасенията си. Той заяви, че му се иска Тръмп да е бил говорил различни неща след срещата си с Путин в Хелзинки.

Коутс, който е натоварен със задачата да ръководи дейността на 17-те разузнавателни служби на САЩ, добави, че ако е бил потърсен, е щял да посъветва Тръмп да не се среща на четири очи с Путин, само в присъствието на преводачи.

"Не това ми е ролята. Не това ми е работата. Нещата са такива, каквито са", каза Коутс. "Не знам какво се е случило на онази среща."

В понеделник той побърза да излезе с позиция, след като президентът изглежда даваше предимство на руската версия, отричаща да е имало намеса в изборите. Тогава директорът на Националното разузнаване потвърди оценката на американските служби за руската намеса, както и че Москва продължава с опитите си да подрони устоите на демокрацията в САЩ.

Коутс, който от години критикува Русия, се налагаше да влиза в сблъсък с прокремълските изявления на Тръмп, което постави шефа на разузнаването в деликатно положение, отбелязва Асошиейтед прес. На въпрос как се справя с противоречивите изказвания на Тръмп за Русия, Коутс заяви:

"Сам съм си избрал тази работа".

През 2014 г. бившият сенатор републиканец получи забрана да посещава Русия, защото се противопостави открито на анексирането на Крим. Откакто през март 2017 г. Тръмп го назначи за шеф на разузнаването, той продължи да бие тревога за Русия.

Коутс заяви, че разбира какво е казал президентът, когато през седмицата е отбелязал, че "други" може да са виновни за опити за намеса в изборите в САЩ, защото и други противиници разполагат с такива възможности. Но Коутс застана твърдо зад оценките на службите и заяви, че е "безспорно", че Русия играе водеща роля в този вид намеси.

"По същество те са тези, които се опитват да подронят нашите основни ценности и да ни разделят със съюзниците ни", заяви Коутс. "Те са тези, които се опитват да сеят хаос в нашия изборен процес."

Както и други представители на правителството на Тръмп, участващи във форума в Аспен, Коутс също беше попитан дали обмисля да подаде оставка. Той не отговори директно на въпроса. 

По другите обсъждани на форума теми Коутс заяви, че само времето ще покаже дали Северна Корея ще бъде готова да се откаже от програмата си за ядрени оръжия. Той добави, че американските разузнавателни сведения за КНДР сега са значително по-добри от преди. Но по думите му САЩ не бива да изхождат от презумпцията, че Пхенян непременно ще се откаже от тези оръжия, и трябва да следват принцип да се изгражда доверие чрез проверка на нещата.

Съветникът по национална сигурност Джон Болтън беше допуснал, че Северна Корея може да се разоръжи за година. Според Коутс това е "технически възможно", но "вероятно няма да стане".

Той отбеляза, че държавният секретар Помпео е прогнозирал по-голям времеви период. Коутс добави, че севернокорейският износ се е свил драстично, което е поставило под икономически натиск лидера на КНДР Ким Чен-ун. При такъв натиск върху него защо САЩ да не опитат и да не видят какво ще стане, заяви Коутс.

Той беше попитан и дали отравяния с нервнопаралитични вещества като тези във Великобритания, за които са обвинявани руснаците, са възможни и в САЩ.

"Това си е риск", каза Коутс за отравянията, за които Русия отрича да е отговорна. "Руснаците правят дръзки неща, необичайни неща. Ако си мислите, че руснаците се опитват да бъдат добър съсед - ето такива неща правят все още те", заяви той.

За Китай Коутс посочи, че САЩ трябва да решат дали Пекин е "истински противник или легитимен конкурент".

По думите му и в двата случая Вашингтон трябва да застане категорично срещу усилията на Китай да краде промишлени тайни и научни изследвания. 

На форума в Аспен Коутс заяви, че Русия няма нито желание, нито възможности да повлияе на действията на Иран в Сирия, предаде ТАСС. Коутс каза това в отговор на въпрос дали Русия "разполага с нужното влияние" да принуди подкрепяните от Иран сили да напуснат Сирия. По-рано американски медии съобщиха за възможност да бъде сключена подобна договореност между Москва и Вашингтон. Според Коутс ако Русия направи това, тогава "тя ще трябва да се нагърби със значително по-големи задължения от военна и икономическа гледна точка".

"Не смятаме, че те желаят да направят това", заяви той. 

Сенатът на САЩ прие с голямо мнозинство резолюция срещу това да се позволява на руските власти да разпитат бившия американски посланик в Москва Майкъл Макфол и други представители на Вашингтон. С решението се изразява силно критично отношение към президента Доналд Тръмп, приветствал това предложение на руския си колега Владимир Путин на срещата им в Хелзинки, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл организира набързо гласуването след предложение на демократите, което целеше да се излезе с реакция на предложението на Путин. Самият президент на САЩ беше определил предложението като "невероятно", отбелязва Асошиейтед прес.

Резолюцията е необвързваща.

Путин предложи да позволи на американските власти да разпитат 12 руснаци, обвинени в намеса в президентските избори през 2016 г. в замяна на това на руските власти да се позволи да разпитат американци, обвинявани от Кремъл в неуточнени престъпления.

Сенаторите гласуваха резолюцията с 98 гласа за срещу 0 против. Подкрепиха я всички представители на Демократическата партия, както и повечето републиканци.