АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран единствено със закупените вече два руски реактора. Това каза пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Така тя коментира изграждането на централата от китайска компания. Китайските реактори нямали одобрение за територията на ЕС, а получаването на нужните документи ще отнеме много време. За пореден път Петкова изтъкна, че няма да има държавни гаранции, държавни инвестиции или дългосрочен договор за закупуване на произведената енергия.

Министърът заяви, че спирането на сделката за купуването на българския бизнес на ЧЕЗ от "Инерком" не застрашава енергийната сигурност на страната. Чешкото дружество остава собственик на активите си у нас и трябва да изпълнява задълженията си, докато не финализира сделка за смяна на собствеността.

"Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обажалват решението в двуседмичен срок", каза Петкова.

Според нея не може да се говори за българо-чешка търговска война заради спирането на сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия, а българското антимонополно законодателство е синхронизирано с европейските директиви. Петкова не изтъкна, че развитието на казуса около ЧЕЗ показвало, че българското правителство, премиерът или някой от кабинета не стоят зад сделката, която се реализира по чешките закони.

Твърде възможно е решението на КЗК да не бъде обжалвано. Това каза пред бТВ Мартин Димитров, който отговаря за сектор "Икономика и енергийна независимост" в "Демократична България".

Мартин Димитров. Снимка бТВ

Димитров изтъкна, че отново се заобикаля основният въпрос - откъде идва финансирането на сделката.