Руската анексия на Крим е законна, а революцията в Украйна от края на 2013 година е фалшива и платена отвън. Това заявява в интервю за "Вашингтон пост" италианският вътрешен министър Матео Салвини, който е лидер на участващата в правителството крайнодясна Лига.

"Сравнете (референдума в Крим) с фалшивата революция в Украйна, която всъщност беше псевдореволюция, спонсорирана от чужди държави", казва в Салвини.

"Анексията на Крим към Русия стана след референдум. Има зони, които са исторически руски, в които има руска култура и руски традиции и които следователно законно принадлежат на Руската федерация", казава Салвини, който беше на посещение в Москва миналия понеделник, докато президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп се срещнаха във финландската столица Хелзинки.

Италианският вътрешен министър отрича Лигата да получава пари от партията на Путин "Единна Русия".

"Никога не сме получили нито едно евро, нито една рубла, нито един долар", казва Салвини. "Подписахме обаче политическо споразумение с "Единна Русия".

Салвини заявява амбиция да образува общ фронт на евроскептичните партии, за да спечелят те мнозинство в изборите за следващия Европейски парламент през май догодина, които според него ще са ключови.

"Да съм популист е комплимент за мене, защото ние носим визията за една различна Европа, където всяка страна би трябвало да бъда свободна да решава собствената си икономическа политика", казва той.

Салвини казва, че целта на партията му "иска да промени Европа отвътре, а не да я напуска". "Кой никога не е променял идеите си?" казва той по повод отказа на Лигата от предишната й идея Италия да напусне еврото.