Със 177 гласа "за", без гласували "против" или "въздържали се", Народното събрание прие единодушно проект за решение по въпросите на политиката за миграцията, предложен от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Това стана след първоначално остри нападки от Нинова към премиера Борисов, който днес бе на специално разискване по темата в рамките на парламентарния контрол. Тя критикува Борисов за неясната му позиция за мигрантския въпрос и го обвини, че говори едно пред европейските лидери, а друго - пред българите. Борисов обаче се съгласи с основните й тези и поиска 5 минути почивка, за да убеди ПГ на ГЕРБ да ги подкрепи. Това в действителност отне над 30 минути, докато бъде пренаписан консенсусен проект за решение.

Според него Народното събрание:

1. Задължава Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.
2. Задължава Министерския съвет да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите за миграцията
3. В срок до 30 септември Министерският съвет да представи пред Народното събрание предложение на България за реформа на т.нар. Дъблински регламент

Проектът за решение е подписан от лидерите на всички парламентарни групи, уточни Нинова. А след гласуването заяви:

"Благодаря на всички за разума, който проявихме, и дори допълнихме и засилихме решението. Благодаря на всички, наистина сериозно защитихме интереса на България."

Изказването й бе посрещнато с ръкопляскания от цялата зала.

Как започна разискването на миграцията

Усмивките, смехът и дружелюбните ръкостискания, които депутатите си разменяха, бяха в пряк контраст с началото на разискванията днес. Темата бе открита с остра критика на лидерката на БСП Корнелия Нинова срещу премиера.

"Вие твърдите, че всичко, което България е предложила в Европа, е прието. Разбрахме от унгарския външен министър обратното – "не приемаме предложението на България за разделяне на мигранти сред страните в Европа според БВП, размер на населението и получените молби за убежище." А вие казвате тук - не ги искам, няма да пусна самолети."

Нинова детайлно критикува и бъдещия бюджет на ЕС, в който има солидно увеличение на парите за интеграция, което според нея е за сметка на средствата за кохезионна и социална политика. Тя отбеляза, че България като други европейски страни създава стимули за мигрантите да идват в Европа, като им дава привилегии, които българските граждани не получават. 

"Прехвърляте границата на българската Конституция. Не само им давате повече права от собствените граждани, но им казвате – елате и ще ви осигурим социални помощи", заяви тя.

Нинова отправи и критика към тезата на ГЕРБ, че миграцията помага за българския пазар на труда и може да помогне за демографската криза. Цветан Цветанов уточни, че това е била и политика на кабинета "Орешарски", като отбеляза, че ГЕРБ се опитват да има приемственост на добрите идеи на предишни правителства. Нинова подигравателно отбеляза, че до днес кабинетът "Орешарски" е бил виновен за всички проблеми в България според ГЕРБ, а от днес вече има добри политики, които ГЕРБ възприемат.

Тя разкритикува проекторешението на ГЕРБ, което подкрепя позицията на България в момента, като призова който и да е депутат от управляващите да излезе и да обясни каква е тази позиция.

"Какво подкрепяте? Защо не я знаете? Не я знаете, защото такава позиция няма. Има личните усещания и емоции на г-н Борисов в дадения момент. В България няма да ги пуска, но пред г-жа Меркел ще ги пуска", отбеляза Нинова.

И направи контрапредложение в две точки, според които Народното събрание:

1.    Възлага на Министерския съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу включването на двустранни споразумения с други държави членки на ЕС.
2.    В срок до 30 септември МС да предостави предложенията за реформа на България за Дъблинското споразумение.

Борисов: Меркел я подхванаха медиите и тя каза: "Идвайте"

Премиерът първо защити решенията на европейските лидери в началото на мигрантската криза, като отбеляза, че тогава е имало "много мощна хибридна атака".

"Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, едно малко детенце удавено, което стоеше на брега, хванаха я медиите Меркел, и тя каза – идвайте. По същия начин хванаха вашите депутати в едно село, има чума, да галите козичката. Влияе емоционалното", заяви той.

И отбеляза, че тогавашното решение на германската канцлерка и досега "я съсипва политически".

Борисов се съгласи на част от тезите на Нинова - да се блокира възможността България да подписва двустранни споразумения за поемане на бежанци и Министерският съвет да не може да взема ключови решение по темата без допитване до Народното събрание. Но заяви, че ще му трябват няколко минути, за да обсъди това с парламентарната група на ГЕРБ.

"До този момент не сме подписвали или приемали споразумение. Да не може правителството да решава без одобрение от парламента. Вие така, без да искате, ми помагате. Ако тези две изречения парламентът приеме, всички ще са удовлетворени", каза той. 

Но отбеляза, че не можем да променим Дъблинското споразумение. Председателката на парламента Караянчева обяви 15 минути почивка, докато премиерът се консултира с ПГ на ГЕРБ.