Руското Министерство на отбраната разпространи видеозаписи от изпитания на ново поколение ядрени и конвенционални оръжия, предаде Ройтерс.

Това стана дни след срещата на президента Владимир Путин с американския му колега Доналд Тръмп в Хелзинки. Покрай другите въпроси двамата лидери обсъждаха и прекратяването на надпреварата във въоръжаването.

Путин обяви за съществуването на новите руски ядрени оръжия през март. Тогава той произнесе една от най-войнствените си речи, припомня Ройтерс.

Ето какво показа военното ведомство в Москва.

Ракетен комплекс "Авангард"

 

 

Във видеозаписа се съобщава, че е завършено разработването и започва серийното производство на ракетния комплекс "Авангард" с принципно ново оборудване - планиращ крилат боен блок. Отделянето на блока от ракетата носител и маневрирането му при приближаването към целта са показани като анимация.

Блокът лети на височина няколко десетки километра в плътните слоеве на атмосферата. Докато традиционните такива елементи на междуконтиненталните балистични ракети летят по балистична траектория.

Планиращият крилат боен блок се движи на междуконтинентално разстояние с хиперзвукова скорост. Максималната й стойност е над 20 пъти по-голямо от числото на Мах - отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи.

Траекторията на полета на бойния блок минава по-ниско от минималната височина за прехващане на извънатмосферните огневи средства за противоракетна отбрана. Малко вероятно е и той да бъде прехванат от противоракети с малък обсег.

Хиперзвукови ракети "Кинжал"

 

 

От 1 декември 2017 г. в Южния военен окръг опитно бойно дежурство носи авиационна ескадрила, въоръжена с комплекси "Кинжал" с хиперзвукови ракети. А от април т.г. самолети МиГ-31 с тези комплекси патрулират въздушното пространство над Каспийско море.

Подводен дрон "Посейдон"

 

 

Това е нов вид порско подводно оръие. Основава де на използването на безпилотни подводни апарати. Главното преимущество на системата е, че тя е на практика 100 процента неуязвима за противниковите средства за противодействие.

Уникалните възможности на този апарат позволяват на руския флот да се боди срещу авионосни и корабни ударни групи на вероятния противник в който и а е океански театър на бойните действия, както и да поразява обектите на бреговата инфраструктура на междуконтинентална далечина.

През декември 2017 г. успешно са изпробвани ядрени енергийни установки за "Посейдон".

Междуконтинентална ракета "Сармат"

 

 

Те са базирани в шахтии по своите бойни и експлоатационни характеристики няма да имат аналог в света. Разполагането им е една от главните задачи за развитието на наземните стратегически ядрени сили.

В посланието си през март Путин заяви, че "Сармат" може да атакува както през Северния, така и през Южния полюс.

Крилата ракета "Буревестник" с ядрен двигател

 

 

Тя лети ниско и е трудно забележима. носи ядрена бойна част, а обсегът й е на практика неограничен. Траекторията й е непредсказуема и може да заобикаля обсега на прехващане. Така тя става неуязвима за всички съществуващи системи на противоракетната и противовъздушната отбрана.

Боен лазерен комплекс "Пересвет"

 

 

Това е свръхмодерно оръжие, основано на нови физически принципи. Вече се използва в някои бойни части.