Турско-кюрдската журналистка и художничка Зехра Доган успя да напише и изпрати нелегално от затвора емоционално писмо до Банкси, за да му благодари за графита в Ню Йорк, нарисуван в нейна подкрепа през март.

През 2017 г. момичето беше осъдено на две години и десет месеца затвор заради публикация в социалните мрежи, пише The Art Newspaper.

Уличният артист с неизвестна самоличност публикува двете страници на писмото, писано на ръка на турски език, и превода му на английски в личния си профил в Инстаграм. Описанието под него гласи:

„Получих писмо от Зехра Доган от Диарбекирския затвор, Турция“.

Доган започва текста, описвайки условията, в които пише „от тъмница, която има история с кървави изтезания в град с много забрани в непризната страна“.

Писмото е нелегално, обяснява Доган, заради наложената ѝ „забрана за комуникация“ – това означава, че тя не може да използва телефон или дори да пише писма.

„Пиша и доставям това писмо по тайни, нелегални начини“, пише тя.

През март 2017-а турските власти осъдиха Доган на две години и десет месеца затвор. Причината: нейни публикации в социалните мрежи, изобразяваща руините на кюрдския град Нусайбин (Нусайбин бе разрушен от турската армия). На първата снимка се виждат останките от града и военните машини, които, изглежда, се изтеглят, а второто изображение бе всъщност картина на Зехра, интерпретираща машините като скорпиони.

 

. I got a letter from Zehra Doğan in Diyarbakır Prison, Turkey

A post shared by Banksy (@banksy) on

Година по-късно Банкси работи съвместно с друг графити артист, Борф – с когото създадоха 22-метрово изображение в Ню Йорк, на което са отбелязани всичките дни, прекарани от Зехра в затвора до момента на създаването на графита.

Портретът на младата журналистка също е нарисуван зад решетки, но при по-внимателно вглеждане се забелязва, че в едната си ръка тя всъщност държи молив вместо метална решетка. В продължение на няколко вечери картината на Зехра със скорпионите беше прожектирана над произведението на Банкси и Борф.

 

Sentenced to nearly three years in jail for painting a single picture. #FREEzehradogan

A post shared by Banksy (@banksy) on

Zehra Dogan, Turkish artist

A post shared by Banksy (@banksy) on

В писмото си Доган разказва как сънародниците ѝ чуват „ужасния звук на десетки бойни самолети, заминаващи си, след като са бомбардирали красивите ни земи, планини и градове“.

„Много е трудно да се опише чувството, когато почти всеки ден прочиташ във вестника, че някой, когото обичаш, е бил убит. Самоубийството не е толкова необичайно в затвора. В дни като тези никой не може да изтърпи живота“, продължава тя.

Статусът от фейсбук с картината, заради която Зехра Доган е вкарана в затвора.

Зехра приключва нелегалното си писмо, изразявайки своето щастие и радостта на сънародниците ѝ, когато научили от пресата за протестния графит на Банкси.

Далеч от мен и нашия народ, това беше най-добрият отговор на извратен режим, който не може да понесе дори една картина. С твоята подкрепа картината ми сега постигна целта си и показа зверствата… Нямам думи да благодаря на теб и Борф. Никога не съм си представяла, че произведението ми ще бъде показано в град като Ню Йорк. Прекарах цял ден, опитвайки се да си го представя, но това е отвъд въображението ми. Чувствам се по-силна и сега рисувам сирийско-кюрдския град Африн“, пише тя.

В затворя Зехра няма достъп до платна и бои, затова тя създава творбите си, рисувайки на стари вестници с „боя“, която произвежда от храната, водата и понякога дори собствената си кръв, твърди говорител на кампанията „Освободете Зехра Доган“. Още когато момичето беше арестувано, кампанията получи широка гласност в западните медии и много знаменитости изразиха подкрепата си.

"Площад Славейков"