Индианец живее съвсем сам в джунглите на Амазония вече 22 години, пише в. "Гардиън".

Той бе заснет отблизо от служители на ФУНАИ - бразилската Национална индианцса фондация. На записа се вижда мъж на около 50 години, полугол и сечащ дърво с брадва. Той изглежда в отлично здраве.

"Той се чувства много добре, ловува, отглежда папая и пшеница", сподели Алдаир Алгайер - регионален координатор на ФУНАИ в северозападния бразилски щат Рондония, граничещ с Боливия.

Наричат го "индианецът в дупката". Смята се, че той е единственият жив днес представител на едно от най-изолираните племена в региона. Човекът оцелява с лов на глигани, птици и маймуни. Единственото му ловно оръжие са лъкът и стрелите. Също така той хваща жертвите си в капани, като изкопава дупки и слага в тях заострени колчета.

 

 

Индианското население в района е избито или прогонено през 70-те и 80-те г. на ХХ век от дървосекачи, фермери и бандити, дошли да заграбват земите там. Група от шестима индианци, успели да оцелеят, била убита от фермери през 1995 г.

Предполага се, че оцелелият е един от тези хора. Той бил забелязан през 1996 г. и оттогава през повечето време е под наблюдението на ФУНАИ.

Политиката на тази фондация е да избягва контакти с изолирани групи и да се грижи за опазването на района. През 2015 г. бе открит индиански резерват край селището Тамару. Специално за обитателите били оставени брадви мачетета и посети зърнени култури.

"Индианецът в дупката" обаче не иска да има никакъв допир с цивилизацията, изтъква Алдаир Алгайер.

"Разбирам го напълно. Това е неговата съпротива и омраза. Трябва да се съобразяваме с това какво е преживял", изтъква координаторът.

Човекът живее на площ от 800 декара гори, които законът пази от унищожаване. Всички около тях е застроено с ферми.

Според ФУНАИ има 113 изолирани племена, които живеят в Амазония, без да поддържат никакви контакти с външния свят. Потвърдено е съществуването на 27 от тях.

Такива племена има също в съседните Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия. Всички те се препитават с лов, като оръжията им са лъкове и стрели.