Главният преговарящ на Европейския съюз с Великобритания Мишел Барние предупреди днес Лондон, че разполага с 13 седмици за да постигне споразумение за напускане на съюза. Той посочи, че 27-те имат отворени въпроси по наскоро публикуваната "Бяла книга" с последните предложения на британското правителство.

Според Барние 80 на сто от обсъжданите текстове в подготвяното споразумение са одобрени и от ЕС, и от Великобритания. Той отбеляза, че на днешното заседание на министрите по европейските въпроси на ЕС е било препотвърдено единството на държавите от Общността в преговорите. Европейската комисия е представила оценката си за необходимите действия, в случай че договореност не бъде постигната.

"Дебатът във Великобритания не е завършил, както се вижда", каза Барние, намеквайки за вътрешната опозиция в Консервативната партия на министър-председателката Тереза Мей. "Открити сме за всякакви предложения, стига да бъде възможно да бъдат наистина приложени. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие".

Той отбеляза, че най-спорният въпрос остава уреждането на граничния и митнически режим между Република Ирландия, която е в ЕС, и британската провинция Северна Ирландия. Барние попита как Великобритания ще гарантира, че например забранени ГМО няма да влизат в пазара на ЕС. Той посочи, че съюзът не е склонен да приеме създаването на излишни митнически усложнения и бюрокрация.

За европейците не е ясно и как британските власти ще установяват крайното предназначение на стоките - за потребители в ЕС, или извън него. Последното предложение на  Мей е британските митници в Северна Ирландия да събират митата от името на ЕС, за да се избегне създаването на "твърда граница" на острова, която противоречи на мирното споразумение от 1998 г., сложило край на конфликта между католици и протестанти в Ълстър. 

ЕС не приема и британската идея за свободна търговска зона между ЕС и Обединеното кралство за стоките, но не и за услугите. Тя би нарушила единството на пазара на ЕС в съчетание с отказа на Лондон да запази свободата на движение след напускането на съюза.

Предвижда се през октомври Европейският съвет да оцени хода на преговорите и ако те са успешни, да разреши продължаване на разговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, както и въвеждане на преходен период преди същинската раздяла.

По искане на Лондон и с единодушие държавните и правителствените ръководители от ЕС могат да удължат срока за преговорите.

(БТА и Екип на Клуб Z)