Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е била права, когато преди година е коментирала, че Европа вече не може да разчита на САЩ да налагат ред по света. Меркел каза това на годишната си лятна пресконференция. Тя повтори, че Европа трябва да поеме проблемите си в собствените си ръце.

"Не можем да разчитаме на суперсилата на САЩ", заяви Меркел.

И призна, че при президентството на Доналд Тръмп отношенията между ЕС и САЩ са под натиск. Според нея обаче не е сигурно дали Европа ще успее да се адаптира. Меркел смята, че ЕС е в процес на трансофмрация.

"Изправени сме пред голямо икономическо предизвикателство, а някой ден по всяка вероятност и военно, от засилването на Китай, и трябва също така да се справим с отношенията си с Русия", каза Меркел.

Тя приветства поканата на Тръмп към президента на Русия Владимир Путин да посети САЩ. Според нея тези срещи трябва да станат нормална практика. Според Меркел запазването на единството на Европа е особено важна задача. Тя смята да изпълни пълния си управленски мандат до 2021 г., въпреки вътрешните раздори в управляващата коалиция.