САЩ отхвърлиха днес предложението на Русия съдбата на Източна Украйна да се реши на референдум като казаха, че той няма да е лeгитимен, тъй като районът не е под контрола на украинското правителство, предаде Ройтерс.

Предложението се появи в дните след срещата на върха в понеделник между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки.

"Администрацията не смята да подкрепи референдум в Източна Украйна", каза Гарет Маркис - говорител на Съвета по национална сигурност при Белия дом. 

Маркис добави:

"Организиране на т.нар. референдум в част от Украйна, която не е под правителствен контрол, няма да е легитимно".

От Белия дом подчертаха също, че мирното споразумение от Минск, подписано през 2015 г., не включва възможност за референдум.

Очаква се европейските съюзници на САЩ също да се противопоставят на провеждането на референдум в Донбас, който е под властта на проруските сепаратисти, отбелязва Асошиейтед прес.

Вчера агенция Блумбърг съобщи, като се позова на две неназовани лица, присъствали на изказването на президента Путин пред руските посланици и постоянни представители в Москва, че в Хелзинки руският лидер предложил провеждане на референдум за уреждане на конфликта в Източна Украйна, припомня ТАСС.