Ръководството на ЦСКА направи равносметка за една година управление, след като пое отбора от фирма "Титан".

Александър Томов и компания обявиха нещата, които са свършили: клубът е спасен от фалит и стабилизиран; отборът е почнал с шестима футболисти, а през миналия сезон е станал вицешампион; платени са стари задължения в размер на 7,5 млн. лв., както и 2,6 млн. лв. за получаване на лиценз; ЦСКА единствен в България е прозрачен по отношение на заплати, приходи, разходи и въобще финанси; клубът спазва изискванията на УЕФА за финансов феърплей, а скоро ще ги покрие напълно...

"Не видях някъде да бъда похвален, след като още преди четири години сложих край на мутренските времена в българския футбол, обяви Александър Томов. - Парите се внасяха в куфарчета и не се знаеше откъде идваха. Даден футболист взима, примерно, 22 хиляди заплата, а се води на хиляда лева, за да не се плащат данъци. Това ли е верният път? А ние извадихме на светло истинските заплати на играчите и въпреки това трупаме само негативи. И въпреки това преди четири години клубът бе на печалба. Да, има го черно на бяло! Има вероятност още в края на тази година отново да сме с положителен баланс, но това ще стане много трудно. Догодина обаче ЦСКА със сигурност ще е на печалба."

В началото на брифинга излизането на печалба бе поставено като цел до края на 2015-а, но в края му Томов го превърна в обещание.

„Точно преди една година ЦСКА първо беше изваден от евротурнирите с писмо, след което беше подготвено друго писмо от предишните собственици за изваждане от „А“ група и за отмнемане на професионалния лиценз, което на практика означава, че ЦСКА трябваше да бъде заличен, припомни изпълнителният директор Александър Тодоров. - Не смятам, че може да има въобще някаква дискусия по този въпрос, дали след доброволен отказ от професионален лиценз, ЦСКА може да съществува със задълженията от 35 милиона лева към онзи момент.“

„Една голяма част от дълговете бяха платени или преструктурирани. Стари задължения от над 7,5 милиона лева бяха погасени. Във връзка с получаване на лицензите сме платили 2 616 000 лева. Това се равнява на издръжката на отбора за 5 месеца. Ако не бяха тези наследени задължения, които постоянно ни притискат, нямаше да говорим за забавени заплати, а за трансфери от по-добро качество. Един отбор, който ще срещнем в събота, има възможност да даде 1,5 милиона за ляв бек, а нас ни критикуват за 300 000. Какво ли ще стане, ако и ние дадем милион и половина - сигурно ще ни замерят с камъни“, продължи Тодоров, подкрепен от спортния директор Ивайло Котев.

Босовете отчетоха и нещата, които не са успели да постигнат. Сред тях са провалът на публичната емисия акции, отпадането от евротурнирите и неуспешните преговори с правителството за предоставяне на базата за безвъзмездно ползване. Готви се нова емисия акции през есента и в момента се правело всичко възможно, за да бъде успешна и ЦСКА да стане първият клуб в източна Европа, който е публично дружество.

„Въпреки предвижданията на много „приятели“ и „доброжелатели“, които твърдяха, че ЦСКА ще бъде закрит до Нова година и че няма да вземе лиценз, с изключителни усилия успяхме да избегнем всичко това. Но наред с успехите в „А“ група, не успяхме да се представим добре в евротурнирите. Освен като фен, съжалявам и чисто емоционално като изпълнителен директор, защото клубът беше лишен от приходи. Дори още 5 пъти да бием "Левски", пари в клуба няма да дойдат. Такива щеше да има в Европа“, продължи Тодоров.

Той изрази недоумението си от нежеланието на правителството да предостави на концесия стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. И изтъкна, че клубът не иска пари от държавата, а само запуснатите съоръжения, за да може да ги ремонтира и привлече спонсори. Неотдавна е приет 5-годишен план, който включва привличане на перспективни млади футболисти и развитие на детско-юношеската школа на ЦСКА.

„Генерална реконструкция ще има на „Българска армия“, но това зависи от правителството и министерството на спорта. Ако успеем да се договорим с бъдещ кабинет, който и да е той, смятам, че през 2016-2017 година може да извършим мащабен ремонт на стадиона. Това е в резюме нашият отчет и виждането ни за развитието на клуба“, завърши Александър Тодоров.