Американските санкции срещу страните, които купуват руски оръжия трябва да предвиждат и изключения, за да не хвърлят някои от тях окончателно в прегръдките на Русия. Това каза днес американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от агенция Белга.

"Русия трябва да плати за своето агресивно и дестабилизиращо поведение за незаконната окупация на Украйна", казва той в изявление, предадено от агенцията.

 
"Въпреки това, докато налагаме нужни и заслужени санкции за тяхното злонамерено поведение, е задължително да се даде на държавния секретар възможността да дерогира закона  Caatsa (за санкциите - б.р.), добавя Матис.
 
Американският конгрес прие през 2017 година закон, подкрепен от републиканците и демократите, за да накаже Русия за политиката й към Украйна и за намесата й в президентските избори в САЩ. Този закон, наречен Caatsa (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), налага икономически санакции срещу всеки икономически субект или страна, които сключват договори за въоръжаване с руски предприятия. 
 
Президентът Доналд Тръмп подписа с неохота закона, защото се надява да изпълни изборното си обещание за сближаване с руския си колега Владимир Путин, коментира Белга. Законът е още обект на дебати, защото някои се страхуват че санкциите, особено срещу азиатски съюзници на САЩ като Индия, поставят в опасност отношения, които Вашингтон се опитва да засили от много години.
 
Индия, най-големият вносител на оръжия в света, отдавна купува руско оборудване и обмисля да внесе системи за противовъздушна отбрана S-400.
 
Изключенията от закона Caatsa биха позволили на определени страни "по-тесни връзки със САЩ в областта на сигурността" като постепенно намалят зависимостта си от руските въоръжения, обяснява Матис.
 
Той беше в Индия миналата година и се очаква да се върне там през септември заедно с държавния секретар Майк Помпео за преговори, които два пъти вече се отлагат.