Ревизия на позицията на БСП, приета от най-висшия форум на партията, конгреса, за влизане на България в еврозоната – това предложи лидерката на социалистите Корнелия Нинова  на национално заседание с актива днес, където левицата представи новата си дългосрочна “Визия за България”. 

Подкрепата на БСП за приемане на еврото може да се направи само на ново заседание на конгреса на партията, “но ако стигнем до друго, по- разумно, по-полезно и по-важно за народа и националния интерес решение, нищо не пречи да го ревизираме”, каза Нинова.

Въпросното решение на последния конгрес на социалистите дойде след доклад на президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Сега обаче Нинова заяви: 

"Моля Сергей да не се сърди, защото този доклад беше негов на конгреса, ние споделяме всичко това, но нека да помислим". 

Позовавайки се и на експерти, тя предложи да не се бърза с темата. 

Соцлидерката настоя и за връщане на прогресивното подоходно облагане (въпреки че плоският данък бе въведен в България по време на управлението на тройната коалиция с министър-председател Сергей Станишев през 2008 г. – б.р.)

Това обещание периодично се появява от години в документи на левицата – за времето, когато тя се върне на власт.

Отново бяха предложени и диференцирани ставки на данъка върху добавената стойност за лекарства, някои храни и детски стоки. 

Друга точка от програмата е забрана не само за приватизация, но и за отдаване на концесия на смятани за стратегически обекти и предприятия – като летище “София”, БДЖ, Български пощи и т.н. 

Предложение да се помисли и за сближаване на България със страните от Вишеградската четворка (В-4) предложи още Нинова в речта си, въпреки че в самия документ “Визия за България” темата отсъства, както тя сама призна.

В-4, която включва Полша, Унгария, Чехия и Словакия , е един от главните опоненти на сегашния курс на Европа. Най-сериозен е конфликтът между тези страни и Брюксел по въпросите на миграцията. Извън него, Европейската комисия предложи най-тежката санкция, отнемане на правото на глас, за Полша и води серия правни процедури срещу Унгария по една и съща причина - нарушаване на основополагащия за ЕС принцип за върховенството на закона.

“Ще кажа нещо, което го няма в материала и едва ли ще се хареса на мнозина, дори и в нашата партия, дори и в ПЕС, но го предлагам за дискусия - тема Вишеградска четворка. Сигурна съм, че ще има бурна реакция срещу това, но ви уверявам, че само след една-две години противниците ще се убедят, че съм права”, заяви Нинова. 

После продължи с анализа на страните от четворката: 

“Кое е общото между тези държави, макар че и те имат много грешки, в ограничаване на права и свободи и не са идеални, но общото е, че икономиките им процъфтяват, че инвестициите им растат, че не са в демографска смърт, а народите им се увеличават и живеят все по-добре (...) Някои ги обвиняват, че са популисти. Не, те са реалисти. Моля, да обсъдим в следващите месеци, какво от този тип политики в Европа може да бъде полезно за България.”

Нинова извади от нафталина лозунг от началото на посткомунистическия преход през 1990 година, декларирайки амбиция да обедини около него всички българи: "Да сменим системата". От думите й обаче се разбра, че има предвид връщане към повече държавна собственост и контрол и преразпределение през бюджета.

"Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата", каза тя. "Днес не се обръщаме към политическите си опоненти. Днес ние се обръщаме към народа си. Можем ли да събудим и да обединим националната си енергия, да сложим край на прехода и да очертаем хоризонт, друг път за развитие на България. Имаме ли сили да се освободим от разделението от миналото - българи срещу българи и да се обединим (като) българи за бъдещето?"

„Днес се обръщаме към всеки наш сънародник. Чуйте идеите ни. Ако имате желание, по иванвазовски, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Някои от идеите ни ще бъдат оспорвани и нека да бъде така - добави Нинова. - Някои ще ядосат определени кръгове и интереси. Ще има съпротива. Предупреждаваха ни за това. През цялото време казвах на екипите, които работеха: „Не се стъписвайте пред имена и групировки“.

Съвещанието в Националния дворец на културата е начало на дискусия с всички българи за дългосрочните перспективи на страната, каза в интервю за Канал 3, Кристиан Вигенин, член на Националния съвет на БСП. Той подчерта, че дискусията няма да се ограничи до партийните структури и че ще предложи "нещо ново, различно, друг подход".

Не стана веднага ясно в какво ще се състои той, след като Нинова, под аплодисментите на залата, потвърди, че БСП остава против ратифицирането на Истанбулската конвенция, с което тази партия е изключение в семейството на европейските социалисти.

"Не на джендър идеологията в българските училища - нека развиваваме традиционно и електронно обучение", заяви Нинова. "Семейните ценности са ни по-скъпи от третия пол. България и българското общество не приема тази идеология. Не я вкарвайте в училищата. Губим децата си. Промиват им главичките с псевдоценности. Трябва да дадем отпор на това с истинските ни ценности".

Тя призова държавата да се върне в сфери като образованието и икономиката; поиска безплатни детски градини и приветства решението на Комисията за защита на конкуренцията да спре продажбата на ЧЕЗ-България на частния инвеститор Инерком.

"Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат въпроса с работната ръка", каза също Нинова. "Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление. Нямаме - ще си внесем. Не - нямаме, ще си произведем - български кадри и работна ръка".

Нинова обвини управляващите, че създават нови органи за борба с корупцията, докато тя расте. Всъщност, създаденият миналата година със специален закон такъв орган има за цел да обедини и замести съществуващите досега различни ведомства. Тя поиска и електронно управление, казвайки:

"Пари има, но много се краде. Друго няма - желание за ограничаване на тези кражби".

Нинова обвини управляващите и че не мислят за социалната справедливост и солидарност.

"Сега те отново ще ни кажат, че по комунистически те (БСП - б.р.) искат да вземат от богатите. Нека да видим как по комунистически става това в некомунистическа Америка и Европа", каза соцлидерката.

"Смяна на системата" беше лозунгът на СДС, първата антикомунистическа коалиция след падането на режима на Тодор Живков в края на 1989 г. Той означаваше, приключване с монопола на бившите комунисти върху държавата и икономиката, деполитизацията на държавните служители, армията и службите за сигурност, изграждане на демократични институции и пазарна икономика.