ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Бойко Борисов рекетира избирателите и всява страх като чертае апокалиптични картини. С такава позиция излезе днес БСП по повод изявленията на лидера на ГЕРБ, че червените са виновни за поскъпването на тока, подписването на неизгодни за държавата сделки и банковата криза.

Подобно на Реформаторския блок, който днес също излезе с позиция, че с изявленията си Борисов изнудва избирателите да гласуват за него, социалистите изразиха мнение, че такова говорене „ще пренавие пружината“. Според Мая Манолова това даже може да отблъсне избирателите от ГЕРБ.

Парадоксално, но точно от левицата зададоха въпроса #КОЙ? Отново също като РБ червените изразиха позиция, че кадрите в служебното правителство се редят от ГЕРБ.

„Кой стои зад заместник-министрите – кадри на ГЕРБ? Кой стои зад областните управители – кадри на ГЕРБ? Кой стои зад шефовете на агенции – кадри на ГЕРБ? Кой стои зад шефовете на политически кабинети – кадри на ГЕРБ?“, попита Манолова.

И сама си отговори:

„Това е шефът на тези кадри – Бойко Борисов“.

По думите на Манолова като доказателство за това, че лидерът на ГЕРБ реди висшия и средния ешелон в служебното правителство можело да се приеме и нееднократното заявление на Борисов, че партията му е дисциплинирана.

„Няма иначе как да допуснем, че заместник-кметове от ГЕРБ стават зам.-министри и областни управители“, посочи тя, визирайки назначенията на зам.-кметовете на Пловдив и на Бургас Розалин Петков и Атанаска Николова на съответните постове.

„Това е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори“, заключи Манолова.

По думите й в това се състоял планът на Борисов – ако не успее да състави правителство, да продължи да управлява чрез служебното.

Социалистите поставиха под съмнение в конфликт на интереси и на несъвместимост някои от новите назначения на кабинета „Близнашки“, като например това на Антон Павлов – кадър на електроразпределителните дружества. Според бившия енергиен министър Драгомир Стойнев „може би сега ЕРП-тата имат възможността да си сложат зам.-министър“.

Социалистите призоваха журналистите да проверят каква част от новоназначените лица са в състояние на несъвместимост като управители на фирми или неправителствени организации. Факт е обаче, че всички те все още имат време да излязат от бордовете на съответните компании и НПО.

Публична тайна било, че на всички министри е възложено да направят пълна ревизия на служителите и на обществените поръчки, твърдят още червените. И отново зададоха въпроса #КОЙ?

„Кой определя къде е границата между ревизия и реваншизъм“, попита Стойнев.

Той отново затвърди позицията на БСП, че ГЕРБ реди кабинета и средния ешелон, като посочи като факт, че по време на служебния кабинет „Райков“ областни управители, наследени от времето на Борисов не са били сменяни, докато първата работа на правителството на Георги Близнашки е била да отстрани петима.

По повод изявленията на новия стар шеф на митниците Ваньо Танов от тази сутрин, че е заварил странни договори и шуробаджанащина в агенцията зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов посочи, че очевидно състоянието на митниците никога не е задоволително.

Според социалистите очакванията за приходи от този сектор не са били завишени в бюджета за 2014-а и ако я нямало политическата криза, то този бюджет би бил напълно изпълним.

Във връзка с последното решение на 42-рото Народно събрание да се дадат 225 милиона лева на здравната каса чрез орязването на бюджетите на 45 ведомства, което повдигна коментари, че няма да издържат до края на годината, Манолова коментира, че е твърде рано да се правят такива сметки и че ако има недостиг на средства това щяло да стане ясно през октомври-ноември и следващото редовно правителство ще се справи със ситуацията.

На финала без да бъдат питани от БСП коментираха и номинацията на Кристалина Георгиева за зам.-председател на Европейската комисия и върховен представител по външната политика на ЕС. Социалистите припомниха, че правителството на Пламен Орешарски не е издигнало българската кандидатура, защото не е бил постигнат консенсус по нея сред парламентарнопредставените партии, но отново хвърлиха камък в градината на Георгиева, намеквайки, че не е подходяща за този висок дипломатически пост.

„Не може всичко да се свежда до персоната, която ще бъде излъчена. Не чухме нито от служебното правителство, нито от комисаря, аргументи кои български и европейски интереси ще бъдат защитавани“, посочи Янаки Стоилов.

Той все пак допусна, че социалистите биха подкрепили номинацията на Георгиева, ако чуят от нея аргументи по така поставените теми. Всичко останало било „провинциално и повърхностно говорене“.