От ГЕРБ в лицето на депутата Тома Биков и бившия му колега Антон Тодоров обвиниха лидера на БСП Корнелия Нинова в "провокация срещу националната сигурност". Нинова поддържала връзка с лица, които се бунтуват на място срещу масовото умъртвяване на домашни животни, за които има съмнение, че са заразени с чума и им давала инструкции, твърдят те.

Двамата дадоха извънреден брифинг, по време на който демонстрираха любителско видео на млад мъж на име Тодор Атанасов, което той е споделил в профила си във Фейсбук и в което, според представителите на ГЕРБ, разкрива какви указания му е давала Нинова във връзка с протестите в Шарково и Болярово.

Докато течеше брифингът видеото изчезна от профила на Атанасов. 

Но клипът вече бе заживял собствен живот из мрежата. И от ГЕРБ го бяха свалили. 

Откакто тече евтаназирането на животните в Странджа, Атанасов е качил десетки клипове, в които се бунтува срещу ставащото и призовава за оказване на съпротива на здравните власти. По профила му в социалната мрежа не изглежда като "привнесен елемент", а по-скоро като местен жител. Който очевидно в някакъв момент е общувал с Нинова, която бе в Шарково миналата седмица.

Клуб Z го потърси за пояснения, отговорът се чака.

Нинова отказа да коментира обвиненията пред репортери на национално заседание на БСП в Нацицоналния дворец на културата в София.

"Днешната ни тема е бъдещето на България и нищо повече няма да коментирам", каза тя.

Заместникът й в парламентарната група Драгомир Стойнев беше лаконичен пред Канал 3: 

"Моля ви, това са несериозни неща", каза той, без конкретен коментар на обвиненията.

Във връзка с клипа Тодоров и Биков попитаха задочно Нинова:

"Поддържала ли е контакти с групите провокатори, с хората, външни лица за селото, отишли там с луксозни автомобили и възпрепятствали институциите да свършат работата? Давала ли е указания на тези хора как да действат?"

Във видеото се казва как Ниниова "казала на техните хора, ако бъдат спрени да стоят там и да не си тръгват".

"Има ли финансова обосновка и подплатеност тази акция?", последва нов въпрос.

"Призоваваме г-жа Нинова да отговори веднага на тези въпроси и в зависимост от отговорите й, ще преценим дали да не се обърнем към прокуратурата, ако тя вече не се е самосезирала", посочи в заключение Биков и даде определението:

"Това, което се случи в Странджа, е провокация срещу националната сигурност".

 


"Тодор Атанасов е бил в пряка връзка с Нинова по телефона. Нинова, макар и седейки в една каручка, беше в сериозен телефонен обмен", забелязал е и Антон Тодоров. - "Това си е чист сценарий".


Двамата от ГЕРБ открили и че въпросният мъж бил приятел във Фейсбук с Боряна Бозаджиева, шефка на кабинета на Нинова. Както и че "тези хора гравитират около на пръв поглед маргиналната партия "Възраждане" (на Костадин Костадинов от Варна. Формацията му се счита за близка до левицата, б.р.).

"Ако се потвърди това, че Нинова е комуникирала с него, вече не е въпрос на политика, а на Наказателен кодекс", каза на финала Биков.

Спешният брифинг бе свикан в деня, в който БСП свика национално заседание на актива си, за да обяви нов курс за сваляне на властта. 

Съвещанието в Националния дворец на културата е под наслова "Визия за България".

Брифингът на ГЕРБ: