Трийсет и седем - годишният депутат Пабло Касадо беше избран днес за председател на испанската консервативна Народна партия, на мястото на Мариано Рахой, който беше отстранен от премиерския пост в началото на юни с вот на недоверие.

Това обяви съперничката на Касадо на балотажа, бившата вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Франс прес, малко след обявяването на резултатите от гласуването на извънредния партиен конгрес в Мадрид. Касадо получи 1701 гласа, а Саенс де Сантамария - 1250.

Избирането на Касадо начело на Народната партия (НП) бележи завой надясно и поколенческа промяна за консервативната формация, която е най-голямата партия в испанския парламент, отбелязва АФП. 

"Нов етап започва днес" за Народната партия, която "ще се опита отново да спечели сърцата на всички испанци след толкова трудните седмици, които преживяхме", заяви новоизбраният лидер под овациите на своите привърженици.

"Народната партия се завръща" и "ние сме готови отново да управляваме това общество", добави Касадо.

На първия тур от вътрешните избори на 5 юли Сорая Саенс де Сантамария и Касадо се класираха на първо и второ място. 

Правителството на Рахой падна на 1 юни, след като получи вот на недоверие от парламента заради грандиозен скандал за корупция, в който бе замесена НП.

Няколко дни по-късно вече бившият испански премиер се оттегли от политиката след 14 години начело на консервативната партия. Рахой не посочи свой наследник.

Самият той бе избран за лидер на НП от бившия испански премиер Хосе Мария Аснар през 2004 г.

Саенс де Сантамария, на 47 години, бе "дясната ръка" на Рахой. Изгряващата фигура на партията Пабло Касадо е заместник-генерален секретар на НП, отговарящ за комуникациите.

Новият лидер е с твърд подход към каталунските сепаратисти, обяви се за икономически подем чрез по-висока производителност на труда и по-ниски данъци. Сега той трябва да върне подкрепата за партията с поглед към местните и европейските избори догодина.

Скандалът, който коства властта и кариерата на Рахой, се разигра около таен фонд, който Народната партия е управлявала от 1999 г. до 2005 г.

Лидерът на социалистите Педро Санчес обвини Рахой, че не е поел отговорност, предизвика вот на недоверие и стана премиер с подкрепата на левите радикали от "Подемос", каталунските сепаратисти и баските националисти.

В прощалната си реч днес Рахой каза, че неговите успехи са пречели на интересите на левицата и че социалистите са влезли в правителството не чрез избори, а "през задната врата".

(По информации на БТА и БНТ)