Отношенията между съпредседателите в "Обединени патриоти" Волен Сидеров и Валери Симеонов започват да изглеждат все по-несъответстващи на името на коалицията. 

Днес председателят на депутатите от коалицията и водач на "Атака" Сидеров обяви, че "започва проверка на ударите по българския туристически бизнес по Черноморието". И разкри кой, според него, осъществява тези удари - партньорът му и вицепремиер Валери Симеонов. 

"Започвам проверка на ударите по българския туристически бизнес по Черноморието, тъй като нямам доверие на досега изнесената информация от вицепремиера Валери Симеонов. Смятам, че новият закон не е съобразен с актуалната обстановка по курортите и имам опасението, че новите мерки ще доведат до финансови щети за бюджета на Република България", обяви Сидеров във фейсбук, а от пресцентъра на партията му разпространиха съобщението, заедно със снимки от посещението му в Слънчев бряг.

В изявлението става дума за промените в закона, отнасящи се до по-строги мерки срещу шума, които бяха приети преди седмица на първо четене в Народното събрание. Очаква се обаче исканията на Симеонов да бъдат силно орязани при окончателното гласуване, а и една от идеите на големия коалиционен партньор във властта - ГЕРБ - в лицето на министърката на туризма Николина Ангелкова - е строгите ограничения за шум да не важат за курортите.

Сред предложенията на Симеонов е шумът да е забранен над определени стойности на открито от 23 ч до 8 ч сутринта.

Идеите за промени в законодателството бяха предшествани от поредица от акции на Симеонов - започнали още миналото лято, срещу силната музика, идваща от нощни заведения - и на плажа в Слънчев бряг, и на други места. Преди дни проверка имаше и на заведенията в София, и във Варна. 

Сидеров обаче не е доволен от акциите на вицепремиера, на когото един от ресорите му за наблюдение е именно туризмът.

"Ще проверя дали действията на създадения набързо, по болшевишки, извънреден щаб, са законни. От информацията, която получих по Черноморието, съм склонен да мисля, че действията на щаба тормозят българския туристически бизнес избирателно. Искам да знам по какъв начин се взимат решения кой да бъде проверяван по курортите", заяви още лидерът на "Атака" днес. 

Засега няма отговор от Симеонов. 

През седмицата напрежението между водачите на "Атака" и НФСБ ескалира, след като Симеонов обвини Сидеров и формацията му в лобизъм, организиран заедно с ГЕРБ при приемането на промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Поправките, според вицепремиера, са в полза на приватизаторите на Българския морски флот - братя Домусчиеви, които загубиха дело за плащане на неустойки в размер на 58 млн. лв. за неизпълнение на клаузи в приватизационния договор. 

Сидеров обвини лидера на НФСБ, че с действията си и атаките си предимно срещу депутати от управляващото мнозинство, но не и срещу опозицията, помага за това ДПС да се върне на власт. Освен това разкри как Симеонов е казал три пъти "не" на въпрос дали смята, че "Обединените патриоти" трябва да се явят на предстоящите европейски избори напролет в пълния си настоящ състав - ВМРО, "Атака" и НФСБ. 

Към момента третият съпредседател на "Обединените патриоти" - водачът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов - запазва неутралитет в словесните престрелки между двамата си партньори, въпреки че преди време и той отправи критики към Симеонов заради поведението му да не съгласува действия с коалицията. От ВМРО пък обвиняваха в лобизъм представителите на управляващото мнозинство, които внесоха и подкрепят увеличението на акциза върху т.нар. бездимни цигари.

Спор в патриотичната коалиция имаше и заради промените в закона за горивата.