Стив Банън създава фондация в Европа, която да подкрепя десни популистки групи от целия континент, предаде ДПА, като цитира интервю на бившия главен стратег на президента Доналд Тръмп за изданието "Дейли бийст".

Банън се надява, че фондацията, наречена "Движението" (The Movement), ще оглави дясна популистка революция на континента, започвайки с изборите за Европарламент напролет, пише "Дейли бийст". 

Неправителствената организация ще бъде централен източник за проучвания на общественото мнение, съвети за пропаганда и научни изследвания (think-tank research) за разнообразни десни организации, които никнат из цяла Европа, в много случаи без професионална политическа структура или съществен бюджет. Амбицията на Банън е в перспектива организацията да съперничи по влияние на "Отворено общество" на финансиста Джордж Сорос, подкрепящо либерални каузи.

През последната година Банън е водил разговори с десни групи от целия континент - от Найджъл Фараж и членове на Националния фронт на Марин льо Пен (преименуван на Национален сбор) на запад, до Виктор Орбан и полски популисти на изток. Той замисля дясна "супергрупа" в Европейския парламент, която да наброява една трета от депутатите след изборите през май. Обединен популистки блок от такъв размер би могъл сериозно да влияе на парламентарната дейност, потенциално давайки на Банън огромна власт в популисткото движение, отбелязва "Дейли бийст". 

Централата на фондацията ще бъде в Брюксел, където през следващите месеци ще започне наемането на първоначален екип от 10 души, като броят им ще се увеличи до около 25 след 2019 г., ако проектът е успешен. Банън планира да прекарва 50 процента от времето си в Европа, след като минат частичните избори за Конгрес в САЩ през ноември, пише БТА.

Банън, спорна фигура, който до началото на годината беше в ръководството на десния сайт "Брайтбарт Нюз", помогна на кандидат-президентската кампания на Тръмп през 2016 г., с което си спечели поста в Белия дом. Принуден да го напусне след вътрешни вражди, по-късно разкрити в книгата "Огън и жупел" (Fire and Fury) на Майкъл Улф, сега той мечтае за новата си европейска империя, пише авторът на интервюто в "Дейли бийст" и цитира думите на Банън:

"Бих предпочел да царувам в ада, отколкото да служа в рая" (парафраза на Сатаната от "Изгубеният рай" на Джон Милтън).