Броенето на котки, подобно на воденето им на паша, е сложна задача. Но коалиция от четири групи любители на животните във Вашингтон, окръг Колумбия, ще направи такъв опит.

„Петсмарт Чаритис“, „Хюман Сосайъти“, „Хюмън Рескю Алайънс“ и Институтът Смитсонин по консервационна биология работят заедно по проект, наречен „D.C. Cat Count“ (Преброяване на котките в окръг Колумбия), който има за цел да създаде по-ясна представа за цялостното котешко население на американската столица – както улични животни, така и домашни любимци.

Очаква се проектът да отнеме 3 години и да струва  $1,5 милиона. Надеждите са, че данните ще помогнат за подобряване на усилията за управление на популацията на котки.

В някои случаи, както свидетелства „Вашингтон Пост“, котките могата да са заплаха за защитени или застрашени видове. Те са противоречиви животни и са обвинявани в убийства на диви животни като птици и дребни бозайници, отбелязва изданието. Но в други случаи могат да са полезни за намаляване на популациите от вредители,  например плъхове.

Не е лесно да се прецени популацията на котки в града само на око.

„Котките трудно могат да бъдат забелязани – казва консервационният  биолог Тайлър Флокхарт пред „Ню Йорк Таймс“. – Виждате малко котки, когато се разхождате, но това е така, защото те са потайни животни. Ако забележите една, почти сигурно наоколо има и още.“

Проектът е необичаен както в своя обхват – поглед към целия град, така и в решението му да включва домашни любимци и диви животни.

В крайна сметка, като е отбелязано в сайта на проекта, „котките в която и да е област са… една взаимосвързана и динамична мрежа, състояща се от безстопанствени котки, живеещи на открито, домашни котки, които могат да живеят в закрити помещения, но и на открито, и временно приютени котки, които постоянно влизат и излизат във и от другите сегменти на котешкото население.“

Според сайта, проектът ще използва различни стратегии, за да стигне до общия брой на котките:

Фото-капани – камери, които се задействат от присъствието на животното, а не истински капани, за преценка на броя на живеещите на открито котки;

Проучвания на домакинствата за оценка на домашната популация на котки;

Анализ на броя на временно приютените котки;

Физическо преброяване на уличните котки в избрани локации за сравнение с данните от фото-капаните;

Статистически модел за изследване на взаимодействията между различните сегменти в котешката популация;

Създаване на набор от инструменти, които да помогнат на други групи да направят подобни преброявания.

Организаторите на проекта се надяват да се разработи и приложение за смартфон, което да позволи на жителите на града да се включат в преброяваването със собствени снимки на котки.

Площад Славейков