Иранският президент Хасан Рохани днес предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да не продължава враждебната си политика срещу Техеран, съобщи Ройтерс.

"Америка трябва да знае,  че една война с Иран е майка на всички войни", заявил Рохани на среща с ирански дипломати, цитиран от иранската агенция ИСНА.

"Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", добавил иранският президент.

Изявлението идва на фона на "скъсаното" от Тръмп ядрено споразумение.

Тази седмица стана ясно, че Иран е построил завод, където може да произвежда до 60 ротора за центрофуги на ден. Новината бе обявена от Акбар Салехи - шефът на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ), цитиран от Ройтерс.

Така Ислямската република пое отново курса на конфронтация с Вашингтон заради ядрената си програма.

Новината дойде месец, след като духовният ирански лидер аятолах Али Хаменей заяви, че е наредил увеличаването на капацитета за обогатяване на уран, ако ядреното споразумение със световните сили се провали след оттеглянето на САЩ от него.

Според сделката от 2015 г., подписана също от Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, Техеран се съгласи да свие ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Другите страни по договора се опитват да го спасят, като изтъкват, че той предлага най-добрия начин Иран да бъде спрян от разработването на атомна бомба.

Властите в Техеран заявиха, че ще изчакат да видят какво да направят другите световни сили, но дадоха сигнал, че са готови да подновят обогатяването на уран. На няколко пъти в Ислямската република казваха, че ядрената й дейност е за генериране на ток и други мирни проекти.

Али Акбар Салехи изтъкна, че новият завод сем по себе си не нарушава условията на споразумението.

"Вместо да построим този завод през следващите 7 или 8 години, ние го направихме по време на преговорите, но не го пуснахме", каза той.

"Разбира се върховният лидер бе изцяло информиран и му дадохме навреме необходимата информация. А сега той нареди новият завод да започне работа с пълния си капацитет."

Заводът може да произвежда дневно до 60 ротора за центрофуги IR-6, допълни Салехи.

През юни той съобщи, че Иран е започнал да разработва инфраструктура за изграждането на модерни центрофуги в ядрения обект в Натанз.