Още една законодателна инициатива на вицепремиера Валери Симеонов, внесена в парламента от депутатите от НФСБ, среща критика от коалиционии партньори в лицето на ГЕРБ - в случая от Министерството на финансите. Става дума за промените в Закона за местните данъци и такси, с която да се въведе допълнителен годишен данък върху имоти в курортите от национално и местно значение, които биха могли да се ползват като туристически имоти под наем, но не са обявени за такива - или т.нар. "апарт хотели". 

Проектът беше внесен в края на май от депутатите на Симеонов, а обявената цел е борба със сивата икономика в сектора, защото има случаи за такива имоти да се плаща наем, който не се обявява.  

Министерството на финансите обаче е изпратило в Народното събрание становище, в което "по принцип" подкрепя въвеждането на регламент за тези имоти като мярка за борба със сивата икономика. След което обаче конкретните предложения на Симеоновите депутати са силно разкритикувани едно по едно. 

Двойно данъчно облагане?

Проектозаконът предвижда за имоти, които се намират в обявени с решение на Министерски съвет за курорти 143 населени места и не са "основно жилище на данъчно задълженото лице", да се облагат допълнително с между 0,2 до 0,7 от данъчната им оценка - според разположението. Размерът на данъка ще се определя от Общинския съвет.

Задължението към общината ще отпада, ако имотът е регистриран като туристически обект по смисъла на Закона за туризма - и плаща съответните данъци и такси за това. 

Според Министерството на финансите обаче текстовете, предложени от НФСБ, са неясни и биха могли да доведат до двойно данъчно облагане - за един и същи имот собственикът да плаща два пъти. Другият вариант на тълкуване е, че въпросните жилища които се намират в курорти, ще бъдат освободени от "обикновения" имотен данък, а ще плащат само новия. Това, според министерството, не става ясно от предложенията. Освен това не е разписано и как ще се определят ставките - на базата на декларациите, които всеки собственик на жилище подава в общината заради имотния данък или по друг начин. Самите общини пък нямат ресурс и достъп до информация дали даден обект не е регистриран като туристически според Закона за туризма или като обект за отдаване под наем, срещу което се плаща подоходен данък.

Ще бъдат ли засегнати добросъвестни данъкоплатци?

В становището си министърът на финансите Владислав Горанов изразява опасение, че с новия имотен данък има риск да бъдат засегнати не тези, които отдават курортните си имоти под наем, без да го декларират, а добросъвестни данъкоплатци, които просто имат имот в посочените от закона места. Освен това се посочва, че в европейския регламент няма разграничение между "основно жилище" или за местоположението в курорт или не за "обекти за настаняване, за които не се плаща наем".

В законопроекта на НФСБ няма и правила за това в какви срокове ще се плаща въпросния данък "имот в курорт", твърди Министерството на финансите. Освен това в решението на Министерския съвет, с което са определени 143 населени места и местности, които са национални или местни курорти, има и такива, които отдавна не попадат в съответната категория. Например в местности, където има закрити минерални извори, става ясно още от становището. 

Финансовото министерство оспорва и данните от предварителната оценка на въздействието на законопроекта, поместена в мотивите към него, приложени от вносителите на НФСБ. Според депутатите ще бъдат събрани около 200 млн. лв. годишно от данъка върху имотите в курортите. Според ведомството на Владислав Горанов обаче не е ясно как е определено това, при положение, че няма данни колко са тези имоти, в кои курорти са и кои от тях не са основно жилище, не са обявени за туристически обекти и не се отдават под наем. А всяко от тези обстоятелства би направило новият имотен данък неприложим. 

Това не е първата законодателна инициатива на Валери Симеонов и депутатите от НФСБ, която среща критики от коалиционните партньори във властта. Проектът за промени в хазарта "отлежава" в Народното събрание от месеци. Очаква се и ревизия на предложенията на вицепремиера за по-строги правила за шума на открито в населените места.