Мигрантите от Централна Америка са сред основните притеснения на администрацията на президента Доналд Тръмп. За това свидетелства и желанието на американския президент да построи стена по границата с Мексико, която да спира всеки опит за нелегална миграция.

Всяка година хиляди хора от Централна Америка са залавяни от американските власти в опит нелегално да преминат границата. Според института за миграционна политика мнозинството от тях са от Хондурас, Гватемала и Салвадор, където бруталните престъпни групировки гонят от страните хиляди.

От Никарагуа идват толкова малка част от мигрантите, че те рядко се споменават в докладите на агенцията за граничен контрол. Това обаче може да се промени, пише изданието The Conversation.

От месеци смятаната за най-сигурна централноамериканска страна е в тежка политическа криза. Кървавите опити за потушаване на протестите срещу режима на президента Даниел Ортега доведоха до смъртта на между 200 и 350 души по различни оценки. Ранените са хиляди.

Насилието на проправителствените сили доведе до многократно увеличаване на бягащите от страната.

„Най-сигурната“ страна в Централна Америка

Никарагуа, дом на около 6,2 милиона души, е една от най-бедните страни в Западното полукълбо. Тя обаче успява дълго време да избегне нестабилността, характерна за съседните държави. През 2017 г. там са отчетени седем убийства на 100 хил. души. За сравнение – в Салвадор нивото е 61 на 100 хил. души, а в Хондурас – 43 на 100 хил. Гражданите на Никарагуа обикновено мигрират главно защото търсят по-добри възможности за кариерно развитие, а не защото бягат от насилието на престъпни групировки.

Обикновено икономическите мигранти от Никарагуа бягат в Коста Рика – най-добре развитата страна в региона. Скоро обаче това може да се промени.

Никарагуа в пламъци

През април в Никарагуа избухнаха протести заради орязването на пенсиите. Те обаче прераснаха в по-широко движение, настояващо Ортега да сдаде властта, която той и съпругата му Росарио Мурильо са концентрирали в ръцете си.

Той е обвиняван, че заедно със съпругата си Росарио Мурильо, която е вицепрезидент, е установил диктатура, белязана от корупция и роднински назначения, и че е потушил с насилие протестите на опозиционери, настояли за оставката му или за предсрочни избори.

Според правителството 200 души са загинали от началото на протестите, но независими правозащитни групи казват, че броят им е по-голям. Според Human Rights Watch ранените са над 2100.

За да потисне протестите, Ортега дава на въоръжени отряди правомощия да се разправят с демонстрантите. Според Комисията за човешки права в Централна Америка режимът дава правомощия за разправа с протестиращите на т. нар. параполицейски групировки от граждани, близки до управляващата Сандинистка партия.

След революцията от 1979 г. срещу диктатора Анастасио Сомоса, сред чиито ръководители е настоящият президент Даниел Ортега, той управлява страната в продължение на години. На изборите през 1990 г. неговата Сандинистка партия губи, а новото правителство на Виолета Чаморо провежда поредица от реформи, които установяват твърди граници между правоприлагащите органи, армията и политическите партии – неща, които липсват в съседните страни.

Тези реформи гарантират, че недържавни актьори няма да имат силата да се конфронтират с държавните институции. Това пречи на създаването на могъщи престъпни групировки, чиито кървави саморазправи гонят хиляди от Хондурас и Салвадор.

От началото на новия мандат на Даниел Ортега, който се връща на власт през 2006 г., разделението между властите започва да се размива. Той провежда реформи, които концентрират властта в президентската институция и отслабват останалите.

Това дава възможност на организирани престъпни групировки и наркокартели да развият дейност в Никарагуа и да се възползват от политическия хаос, за да увеличат властта си.

Стотици млади хора от Никарагуа вече бягат от размириците в Коста Рика, която обаче от дълго време заплашва да затвори границите си. Съвсем скоро младежите ще се присъединят към другите мигранти от Централна Америка, които поемат дългия и опасен път към САЩ, за да избягат от насилието в родината си.

Именно затова Вашингтон непрекъснато призовава към спиране на насилието и дори заплашва с интервенция. Тази седмица 13 страни от Латинска Америка призоваха правителството на Ортега незабавно да прекрати насилието над протестиращите и да разпусне групировките, които заплашват да пуснат корени и след края на безредиците.

ООН обвини Ортега в нарушаване на човешките права, включително „извънсъдебни убийства, мъчения, нарушаване на свободата на изразяване“.