Компанията Loon, част от мегахолдинга Alphabet, започва първия проект за доставяне на интернет с балони в Кения, съобщи Ройтерс.

От Google говорят за план за доставяне на интернет до отдалечени места в Африка от години, още преди създаването на холдинга-шапка. Досега множество специалисти изразяваха скептицизъм за проекта, а бавенето му не изглеждаше убедително.

От Alphabet обаче обособиха проекта като самостоятелна компания - Loon - за да утвърдят възможността за комерсиализация, и започнаха първа стъпка в Кения в партньорство с местния операторTelkom Kenya. 

Балоните ще летят на 18 км височина - в стратосферата, а движението им ще се контролира с помощта на слънчева енергия и от въздушните потоци. Очаква се аеростатите да осигурят достъп до Световната мрежа на хората в труднодостъпните раойни в страната. 

Първите балони излитат в началото на следващата година, но още сега започват тестове. Те ще осигуряват впечатляваща скорост за Африка - еквивалентна на 4G/LTE мрежите. Колко ще струва обаче на местните не е ясно. Интернетът дори в Северна Африка е сред най-скъпите в света.