Направо не е за вярване, но през второто тримесечие на 2014 г. българската икономика леко е ускорила хода си. Според експресните оценки на Националния статистически институт за периода април-юни е отчетен ръст  от 0,5% на брутния вътрешен продукт на база предходното тримесечиеи 1,6 на сто стрямо година по-рано. За първото тримесечие данните бяха съответно 0,3% и 1,2%.

Ръстът може да бъде ревизиран при официалните оценки, които се очаква да бъдат публикувани на 3 септември. 

Като цяло през второто тримесечие икономиката на 28-те държави има ръст от 0,2%, а тази на 18-те членки на еврозоната остава без промяна. Анализатори смятат, че забавянето е свързано с ефекта от кризата в Украйна, която нанесе сериозни щети върху експорта на стоки от ЕС.

Според данните на Евростат България е една от четирите държави в ЕС, в които икономиката се е увеличила през второто тримесечие. Другите са Латвия, Холандия и Кипър, като при последната икономиката още е на минус, но спадът леко е намалял. 

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2014 г. принос за регистрирания икономически растеж имат износът на стоки и услуги - с 1,0%, бруто образуването в основен капитал - с 0,8%, и индивидуалното потребление - с 0,1%.

За последното тримесечие брутната добавена стойност се увеличава с 0,6% спрямо предходното и с 2,4% на годишна база. За първото тримесечие стойностите бяха съответно 0,4% и 2%.

Брутната добавена стойност се увеличава с 2.4%. Увеличение е регистрирано в индустриалния сектор и сектора на услугите, съответно с 4.5 и 1.0%, докато аграрният сектор намалява равнището си с 1.5%.