Какво се случва в "Роскосмос" - руската държавна корпорация по космическа дейност, каквото е официалното ѝ определение?

Наистина ли става дума за предателство и държавна измяна, или се задава лов на вещици? Не са изключени и двата варианта, смятат анализатори.

Първо на 19 юли бе арестуван Виктор Кудрявцев - сътрудник на Централния научноизследователски институт по машиностроене (ЦНИИМаш) към "Роскосмос". Той се намира в строго охранявания московски затвор "Лефортово" и е обвинен в "предаването на една от страните от НАТО на секретна информация за технологиите, използвани за разработването на хиперзвукови летателни апарати". Заплашва го доживотен затвор.

Два дни по-късно - на 21 юли, централата на ЦНИИМаш бе обискирана. Претърсен бе и кабинетът на Дмитрий Пайсон - директор на Изследователско-аналитичния център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК). Според непотвърдени сведения от ФСБ се интересували от десетина служители на "Роскосмос". Всички те са приближени на Пайсон и били проверени за възможно сътрудничество със западни спецслужби. От следствието смятат, че именно от тях е изтекла секретната информация.

Официално обаче бе съобщено, че е обвинен само Виктор Кудрявцев. Но Дмитрий Пайсон, който в момента е в отпуск, е написал писмена молба да бъде освободен от поста си. Следователите смятат, че Пайсон може да не е замесен, но е възможно да е знаел за ситуацията. Той лично няма разрешение за достъп до секретни данни по свръхзвуковите разработки, нито е участвал в съответните съвещания, уточняват от ОРКК.

Интересното е, че Кудрявцев е арестуван точно в деня, в който руското Министерство на отбраната разпространи видеозаписи от изпитания на ново поколение ядрени и конвенционални оръжия. Сред тях са хиперзвуковите ракети "Кинжал" и "Авангард", които могат да носят ядрени бойни глави. Те летят със скорост, по-голяма до 5 пъти от тази на звука.

За тези оръжия още през март намекна руският президент Владимир Путин.

Ако документацията по хиперзвуковите наистина е попаднала на Запад, другите страни много бързо ще могат да създадат сами руските технологии. Това заяви Виктор Мураховски от Експертния съвет на колегиума на Военнопромишлената комисия.

"Известни са немалко примери, особено през 90-те години, когато американците имаха на практика свободен достъп до много наши технологии от военната промишленост", каза той.

Възможно е Виктор Кудрявцев да се разплаща за свое прегрешение от 2016 г., казаха за Клуб Z източници от Москва, следящи случая. Не трябва да се забравя, че той далеч не е млад, а е на 74 години.

Грехът му отпреди две години е, че тогава той заедно с други учени подписва писмо в защита на Владимир Лалигин, също сътрудник на ЦНИИМаш и създател на космически апарати. Той бе арестуван през 2015 г. и осъден на 7 години затвор за държавна измяна. Днес Лалигин е на 78 г. и е най-възрастният човек в Русия, осъден по това обвинение. Според него ученият предал на Китай срещу 90 000 долара програми, позволяващи разчитане на оптималните аеродинамични характеристики на хиперзвуковите летателни апарати, съдържащи сведения, представляващи държавна тайна. Лалигин отрича обвиненията.

През 2016 г. пък бившият изпълнителен директор на “Роскосмос“ Владимир Евдокимов бе намерен заклан в килията на следствен изолатор в Москва. Той бе арестуван по дело за злоупотреби с имущество на корпорацията МиГ в размер на 200 милиона рубли (2,7 милиона евро).

Мнението на военния експерт

Руският военен експерт Павел Фелгенгауер е убеден, че цялото разследване е на политическа основа. Пред Би Би Си той нарече пропаганда разпространените видеозаписи от хиперзвуковите оръжия.

Тези ракети няма да проработят. Те са подобни на тези, които влачат за шоу на парадите на Червения площад, смята Фелгенгауер. И припомня, че тези оръжия са били разработвани в съветската епоха, след което проектите са били замразени.

Същевременно западните армии също имат нужда да плашат собствените си парламенти, за да получат повече пари. Затова те винаги преувеличават десетократно руската заплаха.

"Кинжал" е просто "Искандер" - ракета със среден обсег, поставена в самолет. Тя създава проблеми, тъй като не е била правена за друг обсег. Тя няма отделяща се бойна глава и вероятността от разпадането й при обратно навлизане в атмосферата е много по-висока. Тя не може да поразява и движещи се цели. Данните трябва да бъдат поставени в ракетата преди нейното изстрелване.

Колкото до ракетите "Авангард" с плъзгащи се бойни глави, те са носител за обратно навлизане в атмосферата, предназначен за променливи хиперзвукови маневри за объркване на отбранителните системи. Но дизайнът им увеличава риска от разпадане и те губят точността си.

Тези ракети не добавят нищо към руските ядрени оръжия, заявява Павел Фелгенгауер. Проблемът е, че няма система, която да бъде объркана. Системите, за които говори Путин, не съществуват в западните армии.