Германската футболна звезда Месут Йозил обяви, че повече няма да играе за националния отбор на страната, предаде Ройтерс.

Като причина той изтъкна "расизма и неуважението", с които се сблъсква поради турския си произход.

Емоционалното му изявление е едно от най-силните на спортист през последните години по въпроса за расизма. То бе посрещнато със смесени реакции.

То бе направено в разгара на политическия дебат в Германия за притока на 1,6 милиона мигранти от средата на 2014 г. насам. Това доведе до засилване на крайната десница за сметка на традиционните партии.

29-годишният днес Йозил бе основен играч на националния отбор на Германия, станал световен шампион през 2014 г., и бе избран пет пъти от запалянковците за най-добър футболист на "маншафта" от 2011 г. насам.

Техничният халф обаче бе остро критикуван в Германия заради снимка с турския президент Реджеп Ердоган през май.

Йозил и друг германски национал от турски произход - Илкай Гюндоган, който също се снима с Ердоган, бяха освиркани от германските фенове по време на контролните мачове преди световното първенство в Русия през юни.

Германия не можа да излезе от групите на Мондиала, като това бе най-ранното ѝ отпадане от 80 г. насам. Йозил се превърна в една от изкупителните жертви при неуспешния опит за защита на титлата.

Месут Йозил, който играе в английския "Арсенал", заяви, че президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Райнхард Гриндел го е обвинил за слабото представяне на националния тим.

"В очите на Гриндел и поддръжниците му аз съм германец, когато печеля, но съм имигрант, когато губим", написа Йозил в дълго изявление на английски език в туитър.

Той допълва, че не се смята за приет в германското общество, макар да си плаща там данъците, да прави дарения на германски училища и да е част от отбора, спечелил Световното първенство.

"С голяма мъка в сърцето и след много размишления поради последните събития повече няма да играя за националния отбор на Германия, докато имам усещането за расизъм и неуважение", заявява футболистат.

"Носех фланелката на Германия с такава гордост и възторг, но вече не е така, - продължава той. - Чувствам се нежелан и смятам, че това, което съм постигнал след дебюта ми в отбора през 2009 г., е забравено."

Много европейски футболисти, играещи за различни национални отбори, произхождат от друга страна. Но те изключително рядко споменават за расизъм заради корените си като повод да напуснат тима.

Води се и дебат дали е направено достатъчно да бъде изкоренен расизмът в спорта, пред който са изправени много чернокожи футболисти. Това става често под формата на песни от противниковата агитка.

Йозил се срещна с Ердоган през май в Лондон и му подари фланелка на "Арсенал" със своите име и номер.

Йозил поставя въпроса дали има критерии да бъде човек германец, каквито той не е изпълнил. И пита защо трябва да го наричат германо-турчин, докато съотборниците му Лукас Подолски и Мирослав Клозе не са били наричани германо-поляци.

"Дали защото става дума за Турция? Дали защото съм мюсюлманин? Мисля, че това е важен въпрос", казва Йозил.

Германската правосъдна министърка, социалдемократката Катарина Барли, написа в туитър:

"Тревожно е, когато голям германски футболист като Месут Йозил вече се смята за нежелан в своята страна и не се чувства представен от ГФС поради расизъм."

"Зеленият" депутат ветеран Джем Йоздемир, който също има турски корени, заяви, че снимката на Йозил е грешка, а обясненията му са неубедителни. Но добави:

"Начинът, по който ръководството на ГФС действа, е най-малкото катастрофален. Гриндел разбива на парчета нашата история на интеграцията. Нима искат младите германо-турци да започнат да играят скоро за Ердоган? На ГФС ѝ трябва нов старт."

Други обаче критикуват Йозил. Томас Барайс - висш член на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, заяви, че обвиненията на футболиста в расизъм и липса на уважение са "неуместни".

"Йозил влиза в ролята на жертва, което няма нищо общо с действителността", коментира в. "Билд".

Футболистът е изиграл 92 мача са Германия, в които е вкарал 23 гола.

Той също така се защити за снимката с Ердоган, направена по времето, когато турският президент беше в предизоборна кампания.

"Снимах се с президента Ердоган не заради политика или избори, а заради уважението към най-висшия пост в родината на семейството ми", каза той.

Отношенията между Германия и Турция се влошиха заради хайката на правителството на Ердоган срещу заподозрени поддръжници на провалилия се опит за военен преврат през юли 2016 г. В Германия живеят близо 3 милиона души с турски корени.

И двете страни се борят за домакинството на Европейското първенство по футбол през 2024 г. и УЕФА ще се събере да решава на 27 септември.

Йозил твърди, че майка му винаги му е казвала да уважава и помни своите предшественици и семейни традиции.

"Имам две сърца - едно германско и едно турско", изтъкна футболистът.

Много фенове и политици в Германия се разгневиха заради снимката с Ердоган. Политиците и ДФБ я критикуваха, като изтъкнаха, че турският лидер не уважава достатъчно германските ценности.

Берлин: Критиките на футболиста са неуместни

Германското правителство обяви за неуместни критиките на Месут Йозил.

"По-голямата част то близо 3-те милиона души с турски корени, които живеят в Германия, са добре интегрирани", заяви говорителят на канцлерката Ангела Меркел.

Според правителството футболистът е получил уважение, а всички турци или хора, които произлизащи от мигрантски семейства, се радват на добро отношение в страната.

"Госпожа Меркел оценява направеното от Йозил за националния отбор и го смята за един от големите играчи на Германия. Тя уважава решението му да се откаже", допълни говорителят.