БСП и Корнелия Нинова нямат нищо общо с организирането на протестните дейности срещу мерките за евтаназиране на дребни преживни животни в Странджа. Нинова е дошла в село Шарково три дни след началото на протеста и няма как да го е организирала.

Това обяви днес Владимир Павлов, организатор на протестите в Шарково на специална пресконференция в пресклуба на БТА. Павлов е координатор на партия "Възраждане" в Бургас. А формацията бе спомената в пресконференцията, която дадоха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и бившият му колега, сега съветник на парламентарната група Антон Тодоров в събота. Двамата обявиха, че има връзка между протестите в Ямболско, БСП, "Възраждане" и гражданина активист Тодор Атанасов. И Павлов, и Атанасов, а вече и самата левица отрекоха действията им срещу евтаназирането на добитъка в Шарково и Болярово да са координирани. Това стана ден след обвиненията на ГЕРБ в "провокация срещу националната сигурност". 

Обвиненията

В събота, докато левицата провеждаше съвещание в НДК под наслова "Визия за България", Биков и Тодоров свикаха извънредна пресконференция, на която демонстрираха видео от фейсбук профила на Тодор Атанасов - един от най-активните защитници на собствениците на нарочените за евтаназиране дребни преживни животни. В клипчето Атанасов споменава, че е разговарял с Нинова по телефона и тя е казала всички да останат по местата си. Последното е във връзка с полицейските блокади и ограничаването на достъпа до село Шарково в първите дни на действията на държавата по отношение на чумата. 

В това признание от ГЕРБ видяха координирани действия. И попитаха Нинова:

"Поддържала ли е контакти с групите провокатори, с хората, външни лица за селото, отишли там с луксозни автомобили и възпрепятствали институциите да си свършат работата? Давала ли е указания на тези хора как да действат? Има ли финансова обосновка и подплатеност тази акция?"

След което се заканиха, че в зависимост от отговорите ѝ ще преценят дали да сезират прокуратурата. Ако тя вече не се е самосезирала.

Двамата от ГЕРБ открили и че Тодор Атанасов бил приятел във фейсбук с Боряна Бозаджиева, шефка на кабинета на Нинова. Както и че "тези хора гравитират около на пръв поглед маргиналната партия "Възраждане".

Лидерката на БСП бе попитана от журналисти още в събота, деня на обвиненията, но тя отказа коментар с мотива, че в момента левицата обсъжда важните теми за визията за България.

Привнесени елементи

Никой обаче не може да отрече, че освен местното население в Ямболско, недоволството на стопаните на нарочените за умъртвяване животни привлече и "привнесени елементи", които също застанаха зад протеста им. Корнелия Нинова лично посети Шарково като обяви, че заповедта за евтаназиране на животните е изпреварила резултатите от взетите проби за болестта. Тв камерите запечатаха и небезизвестния Динко от Ямбол, прочул се като "ловец на бежанци", арестуван и за побой. Мяркаха се луксозни автомобили, яки момчета в черно и пр. От партия "Възраждане" се обявиха официално като защитници на местното население. А въпросният Тодор Атанасов - като гражданин, отишъл да защити баба Дора - жената, чието стадо все пак беше евтаназирано вчера, превърнала се в символ на протеста.

Тодор Атанасов с баба Дора.

Репортаж на бТВ, който търси отговора на въпроса "стоят ли социалистите зад протестите в Шарково" разказва, че Владимир Павлов се е хванал на хорото до къщата на баба Дора именно за Тодор Атанасов. Твърди обаче, че се запознали в Шарково.

Има един град Страсбург

В деня, в който бяха отправени обвиненията на Биков и Тодоров, видеото, в което Тодор Атанасов разказва за разговора си с Нинова, изчезна от профила му в социалната мрежа. Но ден по-късно той пусна нов клип, в който обяснява за "връзката" си със соцлидерката.

По думите му видял Нинова за първи път в Шарково и понеже била народен представител, който е гледал само по телевизията, решил да се снима с нея. Признава, че я е търсил по телефона - когато полицаите са ограничавали достъпа до селото без да предоставят заповед за това. Оттам дошло и "указанието" на Нинова всеки да остане по местата си.

"За първи път в живота си видях г-жа Нинова там. Ако тяхното доказателство за нещо са този лайф, моите са повече – кой кога ми даде номера на г-жа Нинова, защо аз потърсих нея – една единствена среща съм имал в селото пред близо 200 свидетели... Да, видях се с нея на живо за първи път там и от радост, че я виждам, че е народен представител, който съм виждал само по телевизора, се снимах с нея. Това ли е престъпление?!

Бил някой в приятелите ми – колко различни приятели имам аз, защото вече са към над 3000 – каквито са ми приятелите, такъв съм и аз. Имате ли представа колко много неща съм аз, съдейки по тяхната логика. Отидох да защитя една дърта бабичка. 

Относно лайфа ми: бяхме спирани да влизам е в селото без никакво основание и заповед. Сега като спират хората показват заповед, тогава не показваха и тогава пускането беше избирателно. Аз просто попитах законно ли е. ...  Тя ми каза, че нямат право и да си стоя там. Има разпечатки, всичко има, да видят колко пъти аз съм се свързал с нея", обяснява Атанасов в блиоз 10-минутно емоционално видео.

И се обръща към Биков и Тодоров със заплахата, че ще потърси правата си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург:

"Нека проведат разследване и да видят откъде вземам пари, как ги вземам, защо ги вземам. Има Страсбург, един град се казва Страсбург – господата ще ги поканя там, защото аз няма да оставя така нещата. Аз не съм за нито една политическа партия, не съм членувал в нито една политическа партия. Мога да се закълна в гроба на баща си, че не съм взел нито една стотинка от политическа партия. Господата, ако гледат сега, даже имената им не запомних – кои сте вие, няма да го оставя това така. Имах едни спестявания, 200-300 лева, които свършиха за една седмица и затова съм си вече вкъщи, не се крия, вкъщи съм си, да знаят и те. Аз съм си чист пред себе си, вкъщи съм си, при мама, защото ми свършиха парите".

Две партии, една идея

Що се отнася до "Възраждане", вижданията на партията са доста сходни с тези на левицата, което разбира се доказва само идеологическо сходство. Двете формации често могат да бъдат видяни да подкрепят едни и същи граждански протести. За последно от "Възраждане" внесоха в парламента гражданска подписка срещу приемането на еврото като валута. Това се случи миналата седмица.

Случайно или не на националното съвещание на БСП в НДК този уикенд Корнелия Нинова обяви ревизия на позицията на БСП, приета от най-висшия форум на партията, конгреса, "за" влизане на България в еврозоната. 

Иначе от БСП чак днес започнаха да отричат връзка с протестите - в сутрешните блокове гостуваха депутати на левицата, които обявиха твърденията на ГЕРБ за "фалшива новина".