Голяма изложба с лични предмети, вещи и произведения на изкуството, принадлежащи на принц Чарлз, бе открита в Бъкингамския дворец.

Експозицията е посветена на 70-годишнината от рождението на престолонаследника, предава Би Би Си. Юбилеят ще се чества тържествено на 14 ноември.

Принцът е известен меценат и сам е подбрал предметите за изложението. Те са над 100. Сред тях има и снимки, и мебели, както и произведения на изкуството от частната кралска колекция.

За да се чувстват като гости на принц Чарлз, за посетителите са изградени копия на балната зала и гостната на лятната резиденция на принца Кларънхаус. Пресъздадени са частично и някои от покоите на имението Хайгроув в Глостършър.

"Изложбата е много лична. Тя е отклонение от правилата. Тя не е музейна сбирка, при която експонатите са показани отделно. Тук предметите в голямата си част са групирани заедно", коментира главният куратор на произведенията на изкуството на кралската колекция Ванеса Ремингтън.

На бюра, масички и библиотеки са разположени любимите книги на принц Чарлз и човек може да ги прочете на място. Има вази, статуетки, снимки от кръщенето на първия внук - Джордж, който стана на 5 годинки в събота. Много са фотографиите с двамата му синове - Уилям и Хари. Изложена е и снимка с най-новата снаха - херцогинята на Съсекс Мегън Маркъл.

Инкрустирано от италиански майстори бюро от XVII век.

Съвременните експонати са от художници, които работят за три благотворителни организации. 

В центъра на балната зала е разположен двуметров балдахин от кедрово дърво, изкусно инкрустиран от майстори резбари.

Афганистански керамични съдове.

В запис за посетителите на изложбата принц Чарлз заявява:

"Радвам се, че мога да споделя някои от любимите ми предмети от Кралската колекция и съм щастлив, че млади майстори могат да покажат свои произведения в Бъкингамския дворец."

Един от гвоздеите на изложбата е плащ на Наполеон, който е бил взет от неговата карета след битката при Ватерло.

"От първия миг, в който като дете зърнах плаща в парадния вестибюл на Уиндзорския дворец, бях очарован от неговия вълшебен цвят и от образа на Наполеон, който този предмет извиква във въображението", спомня си принц Чарлз.

Икони, рисувани през 2014 година от британската художничка Ирина Брадли.

На изложбата могат да се видят и акварели, нарисувани от самия принц. Експозицията е отворена до 30 септември т. г.