Около 40, 3 милиона души по света са жертви на съвременно робство, 32 хиляди от тях са в България. Това показват данните от проучването Global Slavery Index на правозащитната организация Walk Free Foundation. В сравнение с предходната година броят на робите по света е намалял с над пет милиона.

България е на 24-а позиция  сред страните от Европа и Централна Азия, чиито 51 държави са обединени в една група в изследването. Преди България е Хърватия, а също и Румъния, Гърция и Сърбия, както и Русия, и голяма част от бившите съветски републики в Централна Азия. 

Според доклада интересното е, че Европа и Централна Азия показват сравнително слаби показатели по отношение на уязвимите групи, което може да отразява нарастващото безпокойство по отношение на кризата с бежанците и мигрантите. На това измерение оценките варират от 60% в Полша до 2% в Исландия. Като цяло, най-високият процент на уязвимост във всичките пет измерения, които използват съставителите на индекса, е в Туркменистан (58%), а най-нисък в Дания (един процент).

Мерките, които предприемат институциите, са сред оценяваните от проучването. Спрямо 2016 г. България отчита подобрение в това направление и рейтингът ѝ се е повишил от B на BB.

Във всеки един ден през 2016 г. около 3 милиона души са живели в съвременно робство в Европа и Централна Азия - или 3,9 души на всеки 1000 жители на региона, в който живеят 12, 4% от населението на планетата.

При разглеждането на формите на съвременното робство нивото на принудителен труд (3,6 на 1000 души) е по-високо от нивото на принудителен брак (0,4 на 1000 души). Нивата на принудителните бракове са най-ниски от всички региони в света. Малко над една трета от жертвите на принудителна трудова експлоатация са държани в робство (36%), като повечето от тях са мъже. На региона също така се падат 14% от принудителната сексуална експлоатация в световен мащаб.

Туркменистан, Беларус и Македония са страните от региона, където съвременното робство е с най-големи размери, докато Русия, Турция и Украйна имат най-високия абсолютен брой и представляват над една трета (39%) от жертвите в Европа и Централна Азия.

На първо място сред страните с най-много роби е Северна Корея, където един на всеки 10 души е подложен на нечовешки условия.