Европейският регулатор за ценни книжа и пазари (ESMA) съобщи, че налага санкции за общо €2.5 милиарда на пет скандинавски банки за нарушения на правилата за кредитните рейтинги.

От съобщението на независимия регулатор става ясно, че Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken и Swedbank са публикували кредитни изследвания за своите клиенти, които самите те са наричали "кредитни рейтинги в сянка". Тази практика е продължила от юни 2011 г. до август 2016 г., а в случая със SEB - до май 2018 г.

Така банките незаконно са вършили дейност, която, в съответствие с общоевропейските правила, могат да да се занимават само организации, които имат статут на агенции за кредитен рейтинг. Трезорите не са имали такъв статут, нито са могли да го получат.

Всяка от петте скандинавски банки трябва да плати по €495 милиона. Според съобщението на европейския финансов регулатор, стойността на глобата отразява както отегчаващи вината обстоятелства - продължителност на деянието, така и смекчаващи: банките доброволно са предприели мерки, насочени към недопускане на подобна практика в бъдеще.