Въпросът с побоищата в руските трудови колонии отново излезе на дневен ред.

Само че този път скандалът вероятно ще бъде доста голям.

През ноември 2016 г. бе разпространено писмо на осъдения за протести срещу властта Илдар Дадин. Той се оплака, че заедно с други изтърпяващи наказания постоянно е бил пребиван. Разкритията доведоха до демонстрации на опозицията и в крайна сметка Върховният съд отмени присъдата. Дадин бе обезщетен.

Сега обаче нещата са много по-сериозни от едно писмо. Тук става дума за изключително скандален видеоклип с продължение над 10 минути. Няма никакво значение, че записът е отпреди повече от година – от 29 юни 2017 г., но за него става ясно едва сега.

МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ЗАПИСА ТУК. НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ХОРА ПОД 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, С НЕУРАВНОВЕСЕНА ПСИХИКА И БРЕМЕННИ ЖЕНИ.

Той бе публикуван в сайта на опозиционния вестник „Новая газета“ на 20 юли. На него е записано как група служители на поправителна колония номер 1 (ИК-1) в град Ярославъл пребиват от бой осъдения Евгений Макаров.

Следственият комитет (СК) на Русия обяви, че е арестувал шестима от мъчителите. А в изтезанието участват най-малко 10 души.

Най-скандалното обаче е, че адвокатката Ирина Бирюкова, с чиито усилия клипът бе разпространен публично, получи заплахи и бе принудена да напусне Русия.

А от Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) последваха обвинения към... пребития Евгений Макаров, който едва ли не сам е инсценирал побоя.

Сега по-подробно.

Заради заплахите адвокатката Ирина Бирюкова напусна Русия.

Клипът

Група от най-малко 10 служители на ярославълската ИК-1 бият Евгений Макаров с ръце, юмруци и гумени палки по бедрата и стъпалата. Осъденият лежи с лицето надолу и ръцете му са извити нагоре от двама души.

Записът е направен с портативен регистратор, какъвто са длъжни да носят всички служители на ФСИН. Макаров крещи от болка и моли за пощада. От време на време той губи сънание и го свестяват, като го заливат с вода.

„Гледай, кракът му е отекъл“, казва един от мъчителите.

„На мен самия ми отекоха ръцете“, отговаря негов колега.

„Смяна на караула!“, вика трети палач и отстъпва мястото си на друг човек, след като се е упражнявал върху беззащитния осъден.

При това Макаров е бил бит и преди. През април 2017 г. той е бил изтезаван заедно с Иван Непомняшчих и Руслан Вахапов, осъдени за участия в протести в Москва.

След юнския побой адвокатката Ирина Бирюкова успяла да посети Макаров. Тя се обърнала към Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Оттам поискали отчет от руските власти, но те заявили, че думите на осъдения не отговарят на истината и че в действителност той получил „само“ 8 удара с палки.

Сега разпространеният от „Новая газета“ клип показва, че нещата са съвсем различни. Така и не е ясно кой го е предал на Ирина Бирюкова.

Заплахите срещу адвокатката

Юристката, която е член на правоащитната организация „Открита присъда“, напусна Русия. Причина за това са заплахи по неин адрес.

Една от тях е отправена като лично съобщение в чата на фейсбук.

„Тебе, гадино, трябва да те осъдят на 10 години затвор. За съзнателно разпространение на лъжлива информация и участие в подготовката за насилствена смяна на властта в Русия. Боклук!“, пише някой си Олег Олегов.

Самата Бирюкова заяви специално за Клуб Z, че се намира в страна, където сигурността й е гарантирана. Тя отказа да даде подробности, както и да каже в коя държава е сега.

Но е убедена, че мъчителите ще бъдат осъдени.

„Ние ще направим всичко възможно те да не се разминат с леки присъди“, увери тя.

Доста по-песимистична прогноза изказа пред Клуб Z руският правозащитник Евгений Ихлов.

„Ще се отърват с условни присъди, понеже им е за първи път. И ще им направят положителни характеристики“, каза той.

Властта отвръща на удара

Макар следствието да нареди ареста на шестима от участниците в изтезанията, зам.-шефът на ФСИН Анатолий Руди заяви, че пострадалият Евгений Макаров нарочно се стараел да бъде пребит.

„Той извърши 136 нарушения в колонията и се опита да провокира сътрудниците“, каза той пред ТАСС.

Макаров бил подтикнат към това от „някои сили“. Колкото до скандалния клип, той вероятно бил предаден от един от служителите на ФСИН срещу известна сума пари.

Разбира се, участвалите в побоя служители били „глупави и недалновидни“, изтъква Руди.  Въпреки провокациите на Евгений Макаров те не трябвало да допускат такъв инцидент.

Най-вероятно е скандалът да се разрасне. Въпросът е дали ще има осъдени и дали това ще бъдат тези, които трябва, а не някакви дребни риби, коментираха за Клуб Z източници от Москва.