Русия финансира насилие на Балканите, за да спре разширяването на НАТО, пише в. „Сънди таймс“ ("Sunday Times").

За това предупреждават източници в Гърция и Македония.

Според тях руски агенти харчат стотици хиляди евро за „подривен заговор“ с цел разпалване на насилие на Балканите и провал на политическата договорка, в резултат на която НАТО трябва да се разшири. Става дума за споразумението между Атина и Скопие за името на Македония.

И двете страни обвиняват Русия в намеса. Някога топлите отношения между Москва и Атина бързо се развалиха. Това само увеличава доказателствата, че Кремъл все по-нагло се опитва да наруши равновесието в европейските страни, като подгрява политически разногласия и подклажда насилие.

Хора от разузнаванията заявиха, че многобройни плащания са били направени на над 12 политици в Македония, радикални националисти и футболни запалянковци, свързани с бунтовете срещу споразумението с Гърция, което ще отвори пътя към членство на бившата югославска република в НАТО.

Обвиненията се съдържат в таен доклад на контраразузнаването в Скопие, до което „Сънди таймс“ е получил достъп. Според изданието това е явен и безспорен заговор, целящ да предизвика хаос и да спре разширяването на Северноатлантическия пакт, заявява анонимен високопоставен източник.

Хора от разузнаването се опасяват от руска хибридна война, чиято цел е да засили мощта на противниците на НАТО в навечерието на ключовия референдум за името на Македония през септември.

В рамките на „кошмарен сценарий“ Русия може да се опита да проведе операция под „фалшив флаг“. Тя ще инсценира нападение на албански наемници, за да разпали латентни междуетнически търкания. Премиерът Зоран Заев наскоро заяви, че проруски бизнесмени платили над 300 000 евро на физически лица и групи, за да предизвикат насилие в навечерието на допитването.

Инвестиции в региона са направили няколко видни руски милиардери. В пресата и политическите кръгове постоянно се върти името на Иван Савиди. Близки до него хора отричат той да е свързан със заговора. Негов официален представител заяви, че съобщенията за причастността му са „евтина провокация и гигантска лъжа“ и че той „няма никакви финансови или бизнес отношения“ с когото и да било в Македония.

Клуб Z припомня

Кой е Иван Савиди

Иван Савиди нахлува на терена в Солун с пистолет. Снимка Фейсбук

Иван Игнатиевич Савиди (59 г.) е етнически грък. Роден е в Грузия, но още от 80-те години на ХХ век живее в руския град Ростов на Дон.

Състоянието му за 2018 г. е 1,9 милиарда долара според руското издание на сп. „Форбс“.

След разпадането на СССР изкарва два мандата като депутат в Думата. По-късно създава компанията „Група АГРОКОМ“, притежаваща Донския тютюнев завод и международното летище в Ростов на Дон.

Оглавява Асоциацията на гръцките обществени обединения в Русия (АГООР). Става президент на футболния клуб „Ростов“, но бързо се отказва от него.

През 2012 г. Савиди придобива контролния пакет от акции на гръцкия футболен отбор ПАОК от Солун. През март т.г. по време на мач богаташът нахлу с пистолет на терена. В резултат му бе наложена забрана да посещава футболни срещи в Гърция за три години.