За да има добра политическа система, трябва да има силни партии. И ясно очертани позиции вляво и вдясно. За да служат като коректив една на друга. И да са алтернатива за управление. За съжаление през последните години в България няма алтернатива на управлението на ГЕРБ. Идеята, че БСП по някакъв начин ще бъде достоен съперник, се оказа смешна. А и самата партия или е слаба и не произвежда нищо като интелектуален или политически продукт, или тихо и полека оставя ГЕРБ да си прави каквото си иска.

Преди три дни БСП излезе с опит за някаква нова политика. Вместо алтернатива вътре може да се прочетат клишета от Априлския пленум, които са леко обидни даже за членовете й. А ние, страничните наблюдатели, можем само да се смеем на безпомощността й. Да, под ръководството на Нинова БСП става за смях. И май най-добре е да се саморазпусне. Ето и 21 структурирани причини:

1. БСП на Нинова е предложила алтернатива на управлението. С основна идея връщане на големите държавни предприятия от средата на ХХ век. Без и дума да се каже колко пари изтекоха и изтичат от „държавните фирми“.

2. БСП на Нинова не е истинска опозиция. Не предлага смяна на модела на управление.

3. БСП на Нинова от „модерна лява партия“ става закостеняла дясна секта. Даже използва реторика на религиозни секти от дълбоката провинция на САЩ. Това, че може би голяма част от ръководството и партийните членове не го знаят, прави ситуацията още по-смешна.

4. БСП преди Нинова участваше в процеса по влизане в ЕС. БСП на Нинова прави всичко възможно да насади непримиримост към западните ценности.

5. БСП на Нинова остана с по-малко комунисти и бивши служители на ДС даже и от „дясната“ ГЕРБ.

6. БСП на Нинова няма собствено лице, а се опитва да копира другите партии.

7. БСП на Нинова се опитва да говори за лявото и бедността като бич. Но ГЕРБ заговори по-добре за повишаване на заплати и пенсии.

8. БСП на Нинова се опитва да говори за патриотизъм, но Симеонов и Каракачанов ги удрят о земята.

9. БСП на Нинова се опитва да се направи на проруска партия. Но даже путинските емисари предпочитат ГЕРБ и "Атака".

10. БСП на Нинова се опитва да говори, че се грижи за хората. Но ДПС наистина се грижи за хората си.

11. БСП на Нинова се опита да наложи Елена Йончева като уж независимо острие за пропаганда и атака по медиите. Но никога не могат да стигнат до висините и пируетите на Антон Тодоров и Тома Биков. Шайка, все пак.

12. БСП на Нинова се правят на социалисти. Но Цецка Цачева от ГЕРБ призна, че всички са комунисти и им отне и това.

13. БСП на Нинова се опитват да се правят на модерни социалисти. Но все по-често се налага да идват представители на европейските социалисти и с учудване да гледат какво се случва.

14. Борисов в кола изглежда мъжествено. Нинова на кон изглежда насмешливо.

15. БСП на Нинова с патос говорят за козичките. И странно се скриват и не коментират помощите за олигарсите.

16. БСП на Нинова не иска да приеме, че жените имат равни права. Даже Ватиканът прие, че трябва да се промени. БСП на Нинова стои в средата на ХХ век.

17. БСП на Нинова един вот на недоверие не може да организира като хората. Даже един бойкот на парламента не могат да направят.

18. БСП на Нинова не поведе никои протестиращи. Не знае какво да им каже. Не знае какво да им предложи.

19. БСП на Нинова с нефелните си действия само легитимира управлението. Неслучайно вече много хора мислят, че има сговор между комунистите. От всички парламентарни групи.

20. БСП на Нинова компрометира идеята за модерно ляво. И с това пречи да има истинско дясно.

21. БСП на Нинова постепенно се превръща само в Нинова. Което е несериозно вече.

Като цяло в този си вид БСП на Нинова е по-скоро вредна. Не само за себе си. А за целия политически пейзаж. Защото нищо не произвежда. Като политика. Като алтернатива. Като възможности. Като опозиция. Нищо. Само легитимира другите комунисти (по Цачева). Само се държи като средновековна дясна религиозна секта. И говори като такава.

БСП на Нинова е по-добре да се саморазпусне. За да освободи място за нещо ново и витално.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.