Руският милиардер Алишер Усманов обмисля да продаде дела си от английския футболен гранд "Арсенал". Това съобщава "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници.

Усманов от години иска да придобие повече влияние в клуба от Висшата лига, но мажоритарният собственик - американецът Стан Кронке, не желае да продава. Роденият в Узбекистан милиардер държи малко над 30 на сто от акциите, докато американецът притежава 67%.

Именно нежеланието на Кронке да участва в преговори за ново разпределение на дяловете е довело до разколебаване на Усманов и край на надеждите му, че може да придобие клуба или поне повече влияние в него, твърди "Файненшъл таймс".

Преди време руският милиардер направи оферта за 3,1 милиарда долара, за да откупи акциите на американеца в "Арсенал". Но отговорът бе, че клубът не се продава. Преди година в обратна оферта Кронке предлагаше 525 милиона паунда за дела на Усманов. Сделка, разбира се, нямаше. 

Алишер Усманов заедно със собственика на "Челси" Роман Абрамович са сред така наречените руски олигарски, които могат да попаднат под санкции на Великобритания, които бяха наложени след случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му - случай, който буквално замрази отношенията между Лондон и Москва.