Венецуела, която преживява тежка политическа и икономическа криза, може да затъне още по-дълбоко в рецесията тази година и да отчете хиперинфлация от 1 милион процента до края на декември, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Франс прес.

През тази година брутният вътрешен продукт на страната вероятно ще се свие с 18 на сто, а това е по-зле от очакваните минус 15 на сто от Фонда в оценката му от април.

"Очакваме скок на инфлацията до 1 000 000 процента до края на 2018 година, което означава, че ситуацията сега във Венецуела може да се сравни с положението, в което бе Германия през 1923 година или Зимбабве в началото на века", коментира Алехандро Вернер, представител на Фонда. През пролетта МВФ очакваше инфлацията във Венецуела да достигне 18 000 процента.

Рязкото поевтиняване на петрола, който е основният износ на Венецуела, и годините на лошо управление доведоха до тежката икономическа криза в тази южноамериканска страна, която страда от масов недостиг на основни продукти, отбеляза ДПА.

Сривът на венецуелската икономика постепенно започва да се отразява и на съседките й, защото липсата на хранителни продукти, все по-затрудненият достъп до определени услуги - електричество, вода и транспорт, наред с проблемите, свързани с несигурността, накараха венецуелците масова да напускат родината си и да търсят по-добър живот в Колумбия или в Бразилия.

"Венецуела продължава да е затънала в дълбока икономическа и социална криза", резюмира Алехандро Вернер. През 2018 година богатата на петрол страна ще отчете двуцифрена рецесия за трета поредна година, допълни експертът.

(БТА)