Голите тела от картините на Рубенс омагьосват всеки, престъпил прага на големите световни галерии, от 400 години насам. Смята се, че големият фламандски художник е повлиял на творчеството на Рембранд и Ван Дайк – но това не може да трогне хората, които стоят зад цензурата във фейсбук, пише "Гардиън".

Фламандска туристическа компания решава да подходи артистично към продажбите на почивки в белгийския район Фландрия и използва в рекламите си голи тела от платна на Рубенс. Но от фейсбук очевидно намират това за оскърбително и свалят рекламните банери заради сладострастните изображения на жени и херувими. Защото в социалната мрежа са забранени рекламите, съдържащи сексуално съдържание, включително артистични голи тела или дори такива с образователна цел. Цензурата не се отнася единствено за статуите, а каква е разликата между голотата им с тази в картините – вероятно може да обясни единствено Марк Зукърбърг.

В отворено писмо, подписано от повечето музеи във Фландрия, фламандският туристически бизнес се обръща към собственика на фейсбук с молба да се преосмисли политиката на социалната мрежа.

"Гърди, задни части и херувимите на Петер Паул Рубенс са смятани за неприлични. Не от нас, от вас… Въпреки че трябва тайно да ви се смеем за това, цензурата ви над културата прави нашия живот по-скоро труден", пише в писмото.

Границите на цензурата стигат дотам, че обхващат дори „Свалянето от кръста”, където тялото на Христос е голо, с изключение на бял плат, покриващ интимните му части.

За да подкрепи искането си и да му даде повече гласност, фламандската туристическа компания заснема кратко видео, в което "фейсбук полиция" не позволява на посетителите в къщата музей на Рубенс в Антверпен да разглеждат "криминалните картини".

В момента представители на туристическата фирма работят над двегодишна програма за промотиране на фламандските майстори Питер Брьогел и Ян ван Ейк.

"За нещастие рекламирането на уникалното ни културно наследство в най-популярната социална мрежа в света е невъзможно за момента", казва Питер де Вилде, шеф на туристическия офис, заснел видеото.

От фейсбук не останаха без отговор – съгласили са се да разговарят за проблема с представители на туристическия бранш и настояват, че картините не се цензурират, когато са споделени просто като публикация, но се премахват, ако са включени в рекламна кампания.

От германското правителство наскоро отправиха остри обвинения към Зукърбърг заради отказа му да премахне от социалната мрежа изказвания, отричащи съществуването на холокоста. Зукърбърг се оправда, че всеки потребител на фейсбук има право на свободен изказ.

"Площад Славейков"