Единайсет от момчетата, които бяха спасени от пещерата в Тайланд, направиха първи стъпки да бъдат въведени като будистки послушници. Това е жест, с които отдават признание на всички, които взеха участие в тяхното спасяване, съобщава "Гардиън".

Децата, които са на възраст между 11 и 16 години, ще живеят в будисткия манастир девет дни, толкова дълго те бяха затворени в пещерата, преди на 10-ия ден да бъдат открити от двама британски водолази.

Техният треньор Екапол Чантавонг, който е бил послушник в будистки манастир десет години, ще направи следващата стъпка - ще стане монах. Едно от момчетата, 14-годишният Адул Сам-он е християнин, затова няма да се присъедини към тях. Той помага в църква и там е научил английски, Адул беше момчето, което първо разговаря с британските водолази.

Семействата на момчетата, извадени от пещерата след драматичната спасителна операция, са помолили за това като знак на признателност и почит към всички, които са помогнали за тяхното оцеляване. Специално те ще почетат бившия морски тюлен Саман Кунан, който умря в първите дни на спасителната операция. 

За въвеждащата церемония, която се състоя във Ват Пхра Тат Вао, момчетата бяха облечени в традиционните обикновени бели роби, изглеждаха тържествени, докато бяха напътствани от монасите да се помолят за щастливото си избавление. Главите им, както повелява традицията, ще бъдат обръснати, когато влязат в будитския храм в сряда.

Спасителната операция по извеждането на 12-те момчетата и техния треньор приключи с щастлив край, в нея се включиха най-опитните пещерни водолази от цял свят, тя успя благодарение на усилията, опита и добрата кооридинация на стотици хора.

Неотдавна децата, които преди дни напуснаха болницата, описаха как, за да оцелеят, са пили вода от стените на пещерата и първоначално са пробвали да се откопаят, след като са разбрали, че са в капан в пещерата след рязкото покачване на нивото на пещерните води след проливните дъждове в сезона на мусоните.

Докато бяха вътре, момчетата написаха трогателни писма до родителите си, в които има обясняваха, че не трябва да се тревожат за тях, защото те са силни и ще се справят, както и молеха за обикновени неща като храна или тържество за рождения ден. Сега те са при семействата си, а тайландското правителство наложи забрана на медиите да се опитват да говорят с тях поне 30 дни.

Три от момчетата, както и техният треньор, са без гражданство. От правителството обещаха, че са задвижили процедурите по преодоляването на този проблем.