В деня, в който влязоха в сила промените в закона за лова, с които се удължава срокът за отстрел на диви прасета, мотивиран с превенцията на африканската чума по свинете, министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че ще поиска ограничения. Такива поискаха още преди 10 дни екоорганизации и експерти с мотива, че вместо да спре болестта, груповият лов даже може да спомогне за разпространяването й. Президентът Румен Радев бе призован да наложи вето, но не го направи. 

Така законът бе обнародван днес в "Държавен вестник".

"Ограничения, защото има много рискове. Има рискове от гледна точка на това, че при един подобен групов лов животните се подплашват и тръгват напред-назад. Има рискове, свързани с многото растителност, което е свързано  със сигурността на самите ловци. Утре ще обсъдим ограниченията, които да въведем. Дружинките да акцентират върху този елемент на намаляване на популацията", посочи днес Порожанов, цитиран от агенция "Фокус".

Ограничаването на лова може да стане и със заповед на шефа на БАБХ с мотив влошена епидемична обстановка.

Предложените нови текстове бяха на депутати от "Обединени патриоти". Бяха гласувани на 12 юли едновременно на първо и второ четене и без обсъждане в Комисията по околна среда и води, както и без широко обществено обсъждане. Мотивите на вносителите бяха, че това е еднократно предложение, свързано с необходимостта от недопускане появата на африканска чума по свинете в България. 

Досега груповият лов на дива свиня започваше от 1 октомври и приключваше втората неделя на януари, като ловни дни бяха само събота, неделя и официалните празници. С измененията груповият лов на дива свиня стартира още от този месец, както и добавянето на сряда като разрешен за лов ден.

"Утре на заседанието на Министерския съвет ще предложа ограничение на груповия лов на дива свиня, защото има много рискове", даде заявка от Силистра Порожанов, след като обяви старта на строежа на телената ограда с Румъния.

Снимка МЗХ

В настояването си за вето представители на Лесотехническия университет, Професионалната ловна асоциация в България (ПЛАБ) и Българската фондация "Биоразнообразие" изпратиха писмо до президента на Румен Радев, в което бе обяснено какви рискове крият измененията в закона за лова.

Ето за какво предупредиха те:

- Предложените мерки няма да намалят опасността от поява и разпространение на африканска чума в България. Точно обратното – груповият лов се извършва с до десет броя ловни кучета, които, гонейки свинете, водят до тяхната дисперсия с десетки километри. По тази причина груповият лов на дива свиня е забранен в страните с африканска чума.

- Груповият лов на дива свиня ще застраши малките и на други диви животни - груповият лов на дива свиня се извършва с до десет броя ловни кучета. В момента всички други диви животни имат малки. Повечето от използваните кучета гонят всякакъв дивеч и при гонка с кучета преди октомври на практика ще бъдат изтребени голяма част от родените тази година сърни, благородни елени и елени лопатари.

- Припокриването на ловния, туристическия и събираческия сезон ще доведе до рязък скок на инцидентите по време на лов - юли, август и септември са отпускарски месеци и планините са пълни с туристи, събирачи на горски плодове и гъбари. Всички гори извън националните паркове и резерватите са ловна площ, в която в сряда, събота и неделя ще се провежда групов лов на дива свиня. Припокриването на ловния, туристическия и събираческия сезон ще доведе до рязък скок на инцидентите по време на лов и обществените конфликти, което въобще не е взето предвид при предлагането на законопроекта.