Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович предлага данъчна амнистия за държавните компании, съобщиха румънски медии. 

Данъчната амнистия има ролята да заличи историческите задължения на държавните компании, за да станат отново интересни на пазара, заяви снощи Теодорович пред телевизия "Антена 3". Според него това трябва да бъде направено, за да може компаниите да имат бъдеще. 

В България това вече бе направено през 1999 г., когато тогавашният парламент, по предложение на кабинета "Костов", отписа стари дългове на държавни предприятия като "Кремиковци", "Арсенал" и др., за да бъде стимулирана приватизацията им. Тогава бяха отписани т. нар. ЗУНК-ове - валутни и левови, (държавни облигации, издадени по Закона за уреждане на необслужваните кредити - бел.р.) за над $400 милиона. 

По думите на Теодорович румънската държава има съгласието на Международния валутен фонд (МВФ) и на Европейската комисия да приложи този механизъм, както и че след това ще последва преструктуриране на тези компании по модели от частния сектор.

За частните компании и физическите лица със задължения с лихви и неустойки румънският министър каза, че трябва да бъде помислено за подобен механизъм.

"И там трябва да измислим такъв механизъм, защото трябва да бъдат равнопоставени на пазара колкото е възможно, да няма една зона на държавна помощ, тоест на едни даваш, на други в този сектор - не", обясни Теодорович.

Еуджен Теодорович каза още, че механизмът на данъчна амнистия, приложен през 2015 г., е проработил и е донесъл повече средства в държавния бюджет.

В Хърватия вече го направиха

Докато Румъния обмисля дали да амнистира и граждани заради просрочени задължения, в Хърватия вече го направиха. Властите там отписаха дълговете на над 150 000 граждани, които дължат до 10 000 куни (1360 евро) плюс лихвите на държавата и юридическите лица, свързани с нея.

Премиерът Андрей Пленкович заяви, че дълговете са отписани въз основа на новия Закон за отписване на дългове за физически лица. Става въпрос за граждани, чиито задължения са били до 10 000 куни плюс лихвите. Размерът на отписания дълг е 1.338 милиарда куни (около 180 млн. евро).

Повечето от гражданите с данъчните "помилвания" са от столицата Загреб - 28 743, в Сплит са 4302, в Осиек - 3701, в Риека - 3842.

Задълженията са от неплатени данъци или към юридически лица, на които държавата е собственик - като Хърватската радио и телевизия или Хърватския институт за здравно осигуряване.

В България граждани могат да поискат отписване на дълговете си към данъчните само ако е изтекъл 10-годишният давностен срок и през това време НАП не са се опитали да приберат дължимото към фиска.